inkomotininews@gmail.com

«Χρυσές δουλειές» στη Θράκη


Δεκαπέντε χρόνια κρατά η ιστορία της απόπειρας εξορύξεων χρυσού στη Θράκη. Δεκαπέντε χρόνια, ένα πολύχρωμο κίνημα ανθρώπων λέει όχι στις επενδύσεις του ολέθρου. Παρ’ όλο που πριν δεκαπέντε χρόνια ένας Νομάρχης της Ροδόπης έλεγε ότι η Θράκη θα γίνει Eldorado και οι κάτοικοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, όταν είδε τις αντιδράσεις να γιγαντώνονται, άλλαξε και τάχθηκε και αυτός κατά του χρυσού.

Οι εταιρείες...
...Σε δύο μέρη, στις Σάπες της Ροδόπης και στο Πέραμα του Έβρου, δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες. Για το μεν Πέραμα τα «Χρυσωρυχεία Θράκης», που πίσω τους είναι η «Eldorado Gold», η ίδια που δραστηριοποιείται και στην Χαλκιδική, καναδικών συμφερόντων, εξού και οι συχνές επισκέψεις του Καναδού πρέσβη στην περιοχή, και η «Μεταλλευτική Θράκης» που δραστηριοποιείται στις Σάπες και που είναι κάτω από τον έλεγχο της αυστραλιανής «Glory Resources Limited». Αυτές οι δύο εταιρείες πιέζουν εδώ και χρόνια, εξαγοράζουν η μία τις μετοχές της άλλης, κάνουν δώρα σε αθλητικούς συλλόγους, και υπόσχονται αφειδώς θέσεις εργασίας, που, αλίμονο, είναι ανύπαρκτες.

Η αντίσταση των κατοίκων
Από την πρώτη στιγμή που το 1999 το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσεις προέγκρισης χωροθέτησης, υπήρξαν αντιδράσεις. Σε μια ιστορική του συνεδρίαση το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης, τον Νοέμβριο του 1999, απορρίπτει ομόφωνα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η ειρωνεία; Ο Κώστας Λαλιώτης, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δήλωνε πως «οι εξορυκτικές διαδικασίες στην Πέραμο της Τουρκίας αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για το Αιγαίο». Η Θράκη όμως δεν δημιουργούσε πρόβλημα, παρά μόνο στο θρακικό πέλαγος. Εκείνη την εποχή συγκροτείται και η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου Κατά του Χρυσού» αποτελούμενη από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων, επιστημονικών φορέων, επαγγελματικών σωματείων, εργατικών κέντρων, αλλά και πολιτών ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία.

Σταθμό αποτελεί το συνέδριο του ΤΕΕ Θράκης, που με συμμετοχές από όλο τον κόσμο αναδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια επένδυση για την περιοχή.

Το 2002, μια μεγάλη πορεία στον κόμβο της Εγνατίας Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, θα συγκεντρώσει πάνω από 5.000 ανθρώπους, κυρίως κατοίκους των γύρω χωριών, που θα διεκδικήσουν «γη και ελευθερία» μακριά από τον «χρυσό όλεθρο».

Ας σημειωθεί, ότι εκεί υπάρχει και το ξακουστό δάσος της Μαύρης Πεύκης, που οι φορείς της περιοχής έχουν ζητήσει να ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, και η αρχαία Ζώνη, τα οποία σε περίπτωση που γίνουν οι επενδύσεις κινδυνεύουν άμεσα.

Το 2007 και το 2008, με δύο σημαντικές αποφάσεις το ΣτΕ, ακυρώνει τις αποφάσεις προέγκρισης, τόσο για τις Σάπες όσο και για το Πέραμα.

Τον Ιανουάριο του 2008 γίνεται μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Έχει αξία να σημειωθεί όμως εδώ, και η διεθνής διάσταση του κινήματος κατά του χρυσού. Στηρίζεται και στηρίζει τόσο τους Βούλγαρους του Κρούμοβγκραντ όσο και τους Τούρκους της Περάμου.

Στις διαδικασίες του fast track
Παρ' όλες τις υποσχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πως «αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία η επένδυση δεν θα γίνει», το 2012 το ΥΠΕΚΑ προχωρεί σε θετικές γνωμοδοτήσεις «προκαταρκτικής περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης». Η τοπική κοινωνία αντιδρά άμεσα με μεγάλο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εντάσσει τις επενδύσεις του χρυσού της Θράκης στις διαδικασίες του fast track. Τόσο καλά, τόσο μνημονιακά.

ΠΗΓΗ: radioevros
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: inkomotini.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews