inkomotininews@gmail.com

Διάλεξη για τον Χαρίσιο Βαμβακά και τη Θράκη του 1919-1920 από τον Πρέσβη Αλ. Αλεξανδρή


Τον Πρέσβη – Διευθυντή υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης κ. Αλέξη Αλεξανδρή, φιλοξενούν στις 2 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα Κυριακή, και ώρα 12:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιάσμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου  και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε μια εκδήλωση/ομιλία με θέμα: «Χαρίσιος Βαμβακάς. Ένας ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης. Η Ελληνική Θράκη 1919-1920».

Η ομιλία πραγματεύεται  την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής Θράκης...
...περίοδο του 1919-1920. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο του Χαρίσιου Βαμβακά, περιγράφεται η σταδιακή και ειρηνική ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό. Παρουσιάζεται το έργο της εξάμηνης διοίκησης της Διασυμμαχικής Θράκης και η εθνική δράση του Χαρίσιου Βαμβακά, του οποίου η συμβολή στην ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα υπήρξε καθοριστική.

Πριν την έναρξη της ομιλίας θα τελεσθούν τα εγκαίνια της έκθεσης: «Φωτογραφικά τεκμήρια από τη Συλλογή του Δημήτρη Μαυρίδη. Θράκη 1919-1920». Πρόκειται για 131 ανατυπώσεις φωτογραφικών τεκμηρίων που συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την στρατιωτική, πολιτική, κοινωνική, εθνολογική κατάσταση εκείνης της περιόδου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 30 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2012.

Ο Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Φαναρίου. Ολοκλήρωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway College Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία και Διεθνές Δίκαιο. Στη συνέχεια αναγορεύθηκε διδάκτωρ από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα (1980). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Mc Gill στο Μόντρεαλ του Καναδά και εκδόθηκε στα αγγλικά το σύγγραμμα του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» το 1983. Σειρά μελετών του για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ελληνισμό της Ίμβρου και Τενέδου, την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Συμμετείχε επίσης σε διεθνή συνέδρια και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδος το 1982 και υπηρέτησε στην  Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον  ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκ, και υπήρξε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και στο Τορόντο. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου είναι ο σπουδαιότερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής και από τους πιο σημαντικούς της Περιφέρειας. Ιδρύθηκε το 1983 από εξήντα περίπου δραστήριους Ιασμιώτες για να συμβάλει στην κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών της περιοχής και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη. Στα χρόνια που πέρασαν συνέβαλε τα μέγιστα στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, λειτουργώντας διάφορα τμήματα και οργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του Ιάσμου. Σήμερα έχει να επιδείξει μια αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής. Οργανώνει κάθε χρόνο πληθώρα μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και αναβιώσεις εθίμων. Αποκορύφωνα αποτελούν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία που διοργανώνονται το μήνα Ιούλιο. Διατηρεί και λειτουργεί Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς με πλούσια λαογραφική συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται χάρη στη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής. Σε αυτό υπάρχουν τοπικές φορεσιές, κεντήματα, κοσμήματα, γεωργικά εργαλεία, ξυλόγλυπτα, χάλκινα και πήλινα οικιακά και εκκλησιαστικά σκεύη. Το μουσείο αποτελεί μία ακριβή απομίμηση ενός ιασμιώτικου παραδοσιακού σπιτιού που όλα τα εκθέματά του είναι ταξινομημένα και τοποθετημένα στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Διαθέτει, επίσης, ορεινό καταφύγιο κατάλληλα εξοπλισμένο στην περιοχή Πολύαρνο στα Θρακικά Μετέωρα. Το καταφύγιο μπορούν να το επισκεφτούν, να διανυκτερεύσουν και να ξεναγηθούν σε αυτό αλλά και στη ευρύτερη περιοχή ομάδες και ιδιώτες. Διατηρεί τα εξής τμήματα:
Χορευτικό συγκρότημα        
Τμήμα Φωτογραφίας & Αρχείο Φωτογραφικού υλικού
Τμήμα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας        
Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής
Δανειστική βιβλιοθήκη
Τμήμα σκακιού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews