inkomotininews@gmail.com

Ανάπτυξη στη Θράκη made in Ταϊβάν – ΑΧΕΠΑΝΣ…δώρα φέροντες


Δημιουργία ΕΟΖ και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου προτείνουν οι ΑΧΕΠΑΝΣ

Τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη κατά τα πρότυπα της Ταϊβάν απ’ όπου έχει ιδία εμπειρία, πρότεινε ο Διοικητής στην Ελλάδα του Αμερικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού Προοδευτικού Συνδέσμου (American Hellenic Educational Progressive Association), γνωστότερου ως ΑΧΕΠΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, που επισκέφθηκε...
...τον εκτελεστικό δ/ντή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, στο πλαίσιο της επέκτασης του Συνδέσμου και της δράσης του στην περιοχή.

«Είμαι υπέρ των ΕΟΖ. Στην Ταϊβάν είχαμε ΕΟΖ και γινόταν πολλές μπίζνες μεταξύ της Ταϊβάν και άλλων χωρών», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής. «Με τόσο χαμηλό κόστος εργασίας και παραγωγής, πρέπει να μπούμε επιθετικά», επισήμανε, και χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία τον Έλληνα που μπορεί να διαπρέψει και στην Ελλάδα εκτός από το εξωτερικό».

Παράλληλα, υποστηρίζοντας πως «χρειάζεται να δοκιμάσουμε καινούριους τρόπους ανάπτυξης», έκανε λόγο και για «ανεκμετάλλευτα ορυχεία στην περιοχή».

Στις προσεχείς πρωτοβουλίες του Συνδέσμου ανήκουν και επενδυτικές ημερίδες «με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων για την καταγραφή των συγκριτικών τοπικών πλεονεκτημάτων». Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «οι επενδυτικοί νόμοι στην Ελλάδα είναι ανταγωνιστικοί», και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε επενδύσεις για εξαγωγές, για υποκατάσταση των εισαγωγών. Στην Ελλάδα υπάρχουν 100 προϊόντα για την εισαγωγή των οποίων καταναλώνονται πάνω από 100 εκ. δολάρια ετησίως, και αυτά μπορούν να τα παράγουν εταιρείες ανταγωνιστικές».

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο κατά τον κ. Παπαδόπουλο ο Σύνδεσμος μπορεί να συνεισφέρει, είναι ο τουρισμός. «Η οργάνωσή μας είναι υπεύθυνη που φέτος ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 50.000 τουρίστες από το Ισραήλ, καθώς έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τις εβραϊκές κοινότητες της Νέας Υόρκης. Ευελπιστούμε του χρόνου ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών να φτάσει τις 100.000», υπογράμμισε σχετικά.

Στα γενικότερα σχέδια του Συνδέσμου, συμπεριλαμβάνεται συνεργασία με το Ελληνοβαλκανικό Επιμελητήριο καθώς και με την αμερικανική οργάνωση HELMIS, «με στόχο την προβολή ελληνικών προϊόντων και περιοχών. Δεν έχει προβάλει ποτέ τη Θράκη, πιστεύω αν όχι φέτος, του χρόνου να προβληθεί και η Θράκη», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος καταλήγοντας, κατέθεσε την αισιοδοξία του για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Έχω σοκαριστεί με την πεσμένη ψυχολογία του κόσμου. Το παιχνίδι δεν χάθηκε, δεν έχει αρχίσει ακόμη. Έχω δει χειρότερες οικονομικές καταστάσεις στην Κίνα, στην Ασία. Δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα, θα πάμε καλά. Υπάρχουν τρόποι να βγούμε από αδιέξοδο».

«Διακεκριμένο τραπεζίτη διεθνούς επιπέδου με πολύχρονη παρουσία στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με τεράστια εμπειρία και γνώση των μυστικών της ανάπτυξης και της οικονομίας», χαρακτήρισε τον κ. Παπαδόπουλο ο κ. Κατσιμίγας, παρουσιάζοντάς του όπως είπε «το προφίλ και  τους αναπτυξιακούς στόχους της Περιφέρειάς μας».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και «στις δυνατότητες που έχει η τοπική παραγωγή», στον δευτερογενή τομέα και «ιδιαίτερα σε θέματα υψηλής τεχνολογίας που είναι και τα μόνα εργοστάσια που έχουν επιζήσει  στην περιοχή», καθώς και «στη ναυαρχίδα μας που είναι ο τριτογενής τομέας με τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, το πανεπιστήμιο, την εκπαίδευση και όλα τα σχετικά».

Ως κοινό παρονομαστή των παραπάνω, ο εκτελεστικός δ/ντής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, έθεσε τη γεωστρατηγικής σημασίας θέση της περιοχής, καθώς «αποτελεί ουσιαστικά την πύλη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου προς τις βαλκανικές χώρες, την ανατολική Ευρώπη και την εγγύς ανατολή».

Εξάροντας δε τη δράση του ΑΧΕΠΑ, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε: «Είναι η μεγαλύτερη οργάνωση Ελλήνων του εξωτερικού που αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη και δραστηριοποιείται στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Το έργο της είναι γνωστό. Έχει χρηματοδοτήσει κατασκευές νοσοκομείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά είναι οι απόδημοι Έλληνες που δεν ξεχνούν και στηρίζουν τον τόπο τους, και είναι φυσικό και επόμενο στην εποχή της κρίσης για την πατρίδα μας, να σκεφθούν ότι πρέπει να οργανωθούν ακόμα καλύτερα και να δραστηριοποιηθούν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Η περιοχής μας εν πολλοίς τους είναι άγνωστη, και στην έρευνα που κάνουν θέλησαν να δουν τις προοπτικές και τα προϊόντα της προκειμένου να στηρίξουν την τοπική μας οικονομία μέσω των γνωριμιών και των δυνατοτήτων που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Εύχομαι να έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα».



Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους στη Θράκη, οι ΑΧΕΠΑΝΣ, δημιουργούν παραρτήματα σε Ξάνθη, Κομοτηνή (με υπεύθυνο τον κ. Γιώργο Χριστοφορίδη) και Αλεξανδρούπολη.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews