inkomotininews@gmail.com

Η εικόνα που προβάλλεται στην Τουρκία για την Ελληνική Θράκη


«Το θετό παιδί της Ε.Ε.: Δυτική Θράκη»

«Στη Δυτική Θράκη αναπόφευκτα νοιώθετε σα να είστε στο μέσο της Ανατολίας. Τα φαγητά γνωστά, οι καφέδες και τα λόγια του καφέ ίδια, η αρχιτεκτονική των χωριών, οι μιναρέδες που υψώνονται, οι ηλικιωμένοι που περιμένουν στην αυλή του τζαμιού την ώρα της προσευχής. Οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν ξέχασαν πως είναι παιδιά του πορθητή…»

Του Ζαφέρ Οζτζάν από το περιοδικό Ακσιόν

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται και δεν δίνει τα πιο βασικά δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα της...
...Δυτικής Θράκης.

Είναι πολίτες της Ε.Ε. αλλά αντιμετωπίζουν μια συμπεριφορά σαν να είναι θετά παιδιά. Μόνη τους ελπίδα η μητέρα πατρίδα

Ο μπαρμπέρης Αντίλ γράφει γράμμα στον παλιό του φίλο τον Γιώργο που τώρα πια έχει μεταναστεύσει στην μητέρα του πατρίδα. Εκφράζει τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και λέει πως “μακάρι να ήταν και η Τουρκία στην Ε.Ε. και να μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε. Μην χάνετε ποτέ τις ελπίδες σας. Το γράμμα του μπαρμπέρη Αντίλ είναι το νέο διαφημιστικό σποτ του υπουργείου Ε.Ε. Στόχος είναι να δώσει το μήνυμα της σημασίας της Τουρκίας για την Ε.Ε. και να δώσει το μήνυμα μέσα από την κουλτούρα της γειτονίας. Οι γείτονες πραγματικά περνάνε δύσκολες μέρες. Η οικονομία της δεν φαίνεται να ανακάμπτει με τίποτε και από την άλλη η βοήθεια από την Ε.Ε. δεν λειτουργεί σαν φάρμακο. Η Ελλάδα που μέχρι σήμερα έχει πάρει βοήθεια 250 δισ. ευρώ, ακόμη δεν έχει έρθει στα ίσια της.

Η οικονομική κρίση, όπως έγινε γενικά και στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα επιφέρει την αρρώστια του ρατσισμού. Και όπως το υποθέτουμε, αυτοί που εισπράττουν περισσότερο αυτόν τον εκτρεφόμενο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, είναι οι ξένοι και οι μειονότητες. Η μειονότητα των 150.000 Μουσουλμάνων Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό δέχεται συχνές ρατσιστικές επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την οικονομική κρίση, πετροβόλησαν τη Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που για χρόνια πολλά δεν έχουν τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Ε.Ε. και την συνθήκη της Λοζάνης, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απειλές της Χρυσής Αυγής.

Γυρνώντας στη Δυτική Θράκη, αναπόφευκτα θα νοιώσετε σαν να είστε στο μέσο της Ανατολίας. Τα φαγητά γνωστά, οι καφέδες και τα λόγια του καφέ ίδια, η αρχιτεκτονική των χωριών, οι μιναρέδες που υψώνονται, οι φωνές των παιδιών που σας περιτριγυρίζουν ξαφνικά, οι ηλικιωμένοι που περιμένουν στην αυλή του τζαμιού την ώρα της προσευχής.
Οι άνθρωποι αυτοί που ποτέ δεν ξέχασαν πως είναι παιδιά του πορθητή, υπάρχει μια προσευχή που ποτέ δεν φεύγει από την γλώσσα τους: Ο Αλλάχ να μην βλάψει την μητέρα πατρίδα ! Για αυτούς η μητέρα πατρίδα είναι σαν ένας αεραγωγός. Το μόνο που θέλουν είναι να μην τους ξεχνά η μητέρα πατρίδα.

Στην πραγματικότητα όλοι τους είναι πολίτες της Ελλάδας και ως εκ τούτου και Ευρωπαίοι πολίτες. Έχουν το δικαίωμα με μόνο την ταυτότητα τους να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλα αυτά όμως στα μάτια τους σαν την Τουρκία δεν υπάρχει. Και αυτό στο δίνουν να το αισθανθείς μόλις τριγυρίσεις λίγο ανάμεσα τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Εχίνο που είναι από τα πιο καλά από υλικής απόψεως. Υπάρχουν μερικοί οι οποίοι έφυγαν από το χωριό στην Γερμανία και έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της ναυπηγικής. Οι επιχειρηματίες αυτοί δίνουν δουλειά στους νέους του χωριού. Το να πάνε και να δουλέψουν στην Γερμανία, για αυτούς είναι σαν να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα. Έτσι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλή. Παρόλα αυτά όμως η χώρα που δεν λείπει από το στόμα τους δεν είναι η Γερμανία αλλά η Τουρκία. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Θράκης είναι η βαθιά τους δέσμευση στην θρησκεία τους και στην μητέρα πατρίδα τους. Ίσως τα προβλήματα με τα οποία παλεύουν επί 100 χρόνια, βοήθησε στο να αντιληφθούνε το πόσο πολύτιμη είναι η στήριξη.

Τουρκομουσουλμανική μειονότητα
Δυτική Θράκη. Είναι η περιοχή που χωρίστηκε από την Τουρκία με τον ποταμό Έβρο και έμεινε εντός των συνόρων της Ελλάδας, στην οποία και ζει η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης. 365.000 χιλιάδες κάτοικοι, εκ των οποίων οι 150 χιλιάδες Τουρκομουσουλμάνοι. Η περιοχή που κατακτήθηκε υπό την ηγεσία του Γαζί Εβρενός Πασά το 1363 και παρέμεινε 550 χρόνια υπό Οθωμανική κυριαρχία, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 αφέθηκε στην Βουλγαρία και με την συνθήκη της Λοζάνης στην Ελλάδα. Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης που εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή πληθυσμών, είναι η μόνη κοινότητα στην Ελλάδα που έχει το στάτους της μειονότητας. Η περιοχή αποτελείται από τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Δυτικής Θράκης είναι ότι είναι μια από τις περιοχές που έχουν μείνει πολύ πίσω και σε επίπεδο Ελλάδας και σε επίπεδο Ε.Ε. Οι Τούρκοι στην περιοχή ασχολούνται σε ποσοστό 80% με την γεωργία και η βασική πηγή εσόδων είναι τα καπνά. Στη Δυτική Θράκη που πήρε κι αυτή το μερίδιό της από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, το 75% των επιχειρήσεων της στην βιομηχανική περιοχή έχουν κλείσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό της ανεργίας είναι 23,5%. Η τιμή του καπνού που το 2006 ήταν 6 ευρώ το κιλό υποχώρησε στα 3. Οι εξελίξεις φυσικά και επηρεάζουν αρνητικά τους Τούρκους που ζούνε από το καπνό, αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε κάτι. Η με χαμηλό εισόδημα μειονότητα δεν επηρεάζεται το ίδιο με τους υψηλού εισοδήματος Έλληνες που υποχρεώνονται να αλλάξουν.

Η Δυτική Θράκη κατά τα τελευταία 100 χρόνια είναι μια ανοιχτή πληγή. Μετά από τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 το πρόσωπο της περιοχής δεν γέλασε πια. Τα καλύτερα ίσως χρόνια τα ζει κατά τα τελευταία έτη. Οι σχέσεις φιλίας που δημιουργήθηκαν μετά τον σεισμό στον Μαρμαρά ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου, και η συνέχιση τους στην περίοδο του ΑΚΠ, αποτέλεσαν εξελίξεις που γαλήνεψαν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Στο χωριό Γιομρού της Κομοτηνής, ο Μετίν Αχμέτ που γνωρίσαμε μας λέει πως “κάθε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αντανακλάται πρώτα στην τουρκική μειονότητα”. Ο Μετίν Αχμέτ αν και τέλειωσε την ιατρική σχολή στο πανεπιστήμιο του Ουλούνταγ, λόγω του ότι η ελληνική πλευρά δεν του έδωσε ισοδυναμία δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του και ασχολείται με τα καπνά. Δηλώνει: “Έστω και μια αερομαχία να γίνει στο Αιγαίο, αμέσως αντανακλάται σε εμάς, η απόδειξη κόβεται στο όνομα μας. Και από τις θετικές εξελίξεις πρώτα εμείς παίρνουμε το μερίδιο”. Ο νέος γιατρός λέει πως μέχρι την εποχή του σεισμού στον Μαρμαρά δεν δινόταν άδεια στους μουσουλμάνους ούτε να καθαρίσουν τους τάφους τους, και ότι παρά τα βάσανα, την τελευταία περίοδο άρχισαν να παίρνουν λίγες ανάσες.

Αποτελεί φυσικά μια αλήθεια πως η βελτίωση των διμερών σχέσεων αναπαύει την Δυτική Θράκη, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που συνεχίζονται στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άρνηση της τουρκικής ταυτότητας. Η ελληνική διοίκηση σε αυτό το θέμα είναι τόσο αδιάφορη που δεν επιτρέπει να δοθεί άδεια σε κανέναν φορέα που φέρει το όνομα τουρκικός, και τα ήδη υπάρχοντα τα κηρύσσει παράνομα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το εκπαιδευτικό θέμα. Η Τουρκική μειονότητα ίδρυσε τα δικά της δημοτικά αλλά τα γυμνάσια και λύκεια είναι τόσο λίγα που είναι σαν να μην υπάρχουν. Η ελληνική κυβέρνηση από το 1998 και εντεύθεν ξεχωρίζει για τους μαθητές της μειονότητας την ποσόστωση του 0,5%. Παρόλα αυτά όμως οι νέοι χωρίς καλή υποδομή δεν πετυχαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια την επιδιωκόμενη επιτυχία. Ενώ αν σπουδάσουν στην Τουρκία υπάρχει το θέμα με την ισοδυναμία.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η μη αναγνώριση από την Ελλάδα των εκλεγμένων μουφτήδων. Έτσι σε Ξάνθη και Κομοτηνή υπηρετούνε από δύο μουφτήδες. Ένας είναι ο διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση που όμως δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία και τη μειονότητα, και ο άλλος που εξέλεξε η Τουρκική μειονότητα και αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Η κρίση των μουφτειών άρχισε το 1985 με τον θάνατο του μουφτή Κομοτηνής Χαφίζ Χουσεΐν Μουσταφά το 1985. Η ελληνική κυβέρνηση τότε κλιμακώνει την κρίση διορίζοντας στην κενή θέση. Οι Τούρκοι με εκλογές που έγιναν το 1990 επέλεξαν ως μουφτήδες τον Ιμπραήμ Σερίφ στην Κομοτηνή και τον Μεχμέτ Εμίν Αγκά στην Ξάνθη. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε μήνυση σε βάρος τους. Από εκείνη την μέρα μέχρι τώρα συνεχίζεται το σύστημα με τους διπλούς μουφτήδες.

Η μόνη περιοχή στην οποία δεν έφτασε η δημοκρατία
Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε που ήρθε σε αυτό το αξίωμα με την ψήφο του λαού μετά από τον θάνατο του Μεχμέτ Εμίν Αγκά, πιστεύει πως το μεγαλύτερο θέμα στην Δυτική Θράκη είναι η άρνηση της τουρκικής ταυτότητας. Ο Μέτε τονίζει πως “ενώ η Τουρκία στα τελευταία χρόνια δίνει όλα τα δικαιώματα στις μειονότητες, η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με το να κατεβάζει τις πινακίδες όλων των συλλόγων που έχουν την λέξη “τουρκικός” στην επωνυμία τους” και δηλώνει πως “στην Ξάνθη με 45.000 άτομα υπάρχει ένα μειονοτικό γυμνάσιο και ένα μειονοτικό λύκειο. Και δεν επιτρέπουν ούτε σε εμάς ούτε στην Τουρκία να ανοίξει εδώ σχολεία. Αυτό που κρατάει όρθια την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης είναι τα μαθήματα Κορανίου που με την στήριξη του κόσμου μας ανοίξαμε. Εδώ διδάσκουμε στα παιδιά την θρησκεία μας και την εθνική μας ταυτότητα”.

Οι Δυτικοθρακιώτες βλέπουν ως σωτηρία και τα θρησκευτικά εκπαιδευτήρια (ιμάμ χατίπ) που βρίσκονται στην Τουρκία. Καθώς οι δυνατότητες των γυμνασίων είναι περιορισμένες, τα παιδιά στέλνονται σε ιμάμ χατίπ στην Τουρκία. Επίσης, τα μαθήματα Κορανίου που έχουν αυξηθεί τελευταία στην Δυτική Θράκη, αποτελούν ένα καλό πεδίο απασχόλησης για αυτούς που έχουν λάβει θρησκευτική παιδεία στην μητέρα πατρίδα. Για αυτό το λόγο ο όρος “θρησκευτικός λειτουργός” είναι πολύ διαδεδομένος στην περιοχή. Κατά την τελευταία περίοδο οι απόφοιτοι των ιμάμ χατίπ οργανώθηκαν. Το 2010 ίδρυσαν τον Σύλλογο Αποφοίτων Ιμάμ Χατίπ (İHL) με 300 μέλη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Μελών των Λυκείων Ιμάμ Χατίπ Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ δηλώνει: “Εδώ υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα απόφοιτοι των İHL. ΟΙ αποφοιτήσαντες είναι πολύ ενεργοί μέσα στην κοινότητα. Και επειδή οι δυνατότητες εκμάθησης της θρησκείας είναι περιορισμένες, στέλνουμε τα παιδιά μας στην Τουρκία. Η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής συνεχίζει να συντηρεί σε 100 διαφορετικά σημεία μαθήματα Κορανίου και αυτά συνεχίζονται στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Ιουνίου”. Ο κ. Μεχμέτ είναι απόφοιτος İHL στην Αδριανούπολη. Συνοψίζει την κατάσταση με την εξής φράση: “Μετά τη χούντα των συνταγματαρχών η Ελλάδα εκδημοκρατίστηκε, μόνο στη μειονότητα δεν έφτασε η δημοκρατία”.

Δίπλα στον σύλλογο αποφοίτων İHL δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών. Υπάρχου 150 μέλη του εργαζόμενοι που υπάγονται στον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Ο Γ.Γ. Αχμέτ Αρίφ Εμίν λέει πως “ο σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια οργανώνει και προσκυνηματικές εκδρομές στην Μέκκα, και όποιοι επιθυμούν πηγαίνουν εκεί μέσω Κωνσταντινούπολης”».

Περιοδικό Ακσιόν  Ζαφέρ Οζτζάν

ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews