inkomotininews@gmail.com

Από τη…γη στο Έβερεστ!


Εκδήλωση του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής με προβολή του ντοκιμαντέρ της πρώτης ελληνικής αποστολής που ανέβηκε στην «κορυφή του κόσμου».

Το παρών έδωσαν και δύο μέλη της ομάδας...
...ο Μιχάλης Στύλλας και ο Παύλος Τσιαντός.

Δύο από τους οκτώ Έλληνες που το 2004 πάτησαν για πρώτη φορά την κορυφή του Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.850 μέτρων, ως μέλη 12μελούς ομάδας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ορειβάτες και φίλοι της ορειβασίας στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της τελευταίας σειράς εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.

Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής
Γιώργος Πετροσιάν, με τους Μ. Στύλλα και Π. Τσιαντό
Ο Παύλος Τσιαντός και ο Μιχάλης Στύλλας, περιέγραψαν την περιπέτειά τους και απάντησαν σε ερωτήσεις.

Ο πρώτος μάλιστα, ως σκηνοθέτης, μίλησε και για το (βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) ντοκιμαντέρ που γύρισε κατά την ανάβαση στην «κορυφή του κόσμου», και το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση.

Ο Μ. Στύλλας υπέστη έγκαυμα από κρυοπάγημα
στη μύτη και υπεβλήθη σε πλαστική επέμβαση
Ο δεύτερος, αντιμετώπισε με χιούμορ την καμένη από κρυοπάγημα μύτη του.

Αμφότεροι οι καλεσμένοι ορειβάτες έκαναν λόγο για «ανείπωτη εμπειρία», χαρακτηρίζοντας την ορειβασία χόμπι που «μπορεί να σου προσφέρει δυσεύρετες συγκινήσεις και να σου καταδείξει το μεγαλείο της φύσης».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο επιχειρηματίας Γιώργος Βολουδάκης, ο οποίος χρηματοδότησε μέρος της ταινίας, και συγχαίροντας τους ορειβάτες που ανέβασαν την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο του κόσμου, τόνισε ότι «τέτοιες ενέργειες που υμνούν την προσπάθεια και δείχνουν ότι το κατορθωτό είναι επιτεύξιμο, ειδικά στον καιρό της κρίσης και της απογοήτευσης, πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται παντί τρόπω».
 

Το Έβερεστ πήρε το όνομά του προς τιμήν του Διευθύνοντος Τοπογράφου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στις Ινδίες από το 1830 ως το 1843, Σερ Τζορτζ Έβερεστ. 

Σε υψόμετρο 5.200 μέτρων λαχανιάζεις. Ο αέρας εκεί περιέχει το μισό οξυγόνο από αυτό που έχουμε στην επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι πρέπει να παίρνεις περισσότερες και βαθύτερες ανάσες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: στην αρχή νιώθεις ζαλάδες, κούραση, ανορεξία, δυσκολία στον ύπνο. Αυτά είναι τα συμπτώματα που σου θυμίζουν ότι αυτό δεν είναι μέρος για ανθρώπους.
Όταν ανέβεις πάνω από τα 8.000 μέτρα βρίσκεσαι πια στη «ζώνη του θανάτου».
Ο ορειβάτης και σκηνοθέτης Π. Τσιαντός

Πρώτοι στην «κορυφή του κόσμου» πάτησαν στις 29 Μαΐου του 1953, ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι.

Ακολούθησαν περισσότεροι από 3.142 ορειβάτες μέχρι σήμερα, όμως και 219 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στην κορυφή «φετίχ». Πιο επικίνδυνη είναι η ανάβαση από τη βόρεια πλευρά του βουνού. Όσοι ξεκινούν από εκεί, ξέρουν ότι έχουν μία στις πέντε πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους, καθώς οι αριθμοί λένε πως επιστρέφει το…82% εξ αυτών!

Μέχρι το 2004, όνο Έλληνες δεν είχαν κατακτήσει το Έβερεστ.

Το 1975 ανέβηκε η πρώτη γυναίκα, η Γιαπωνέζα Τζούνκο Ταμπέι.

Το 2001 πάτησαν ταυτόχρονα την κορυφή 182 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Την ίδια χρονιά ο Αμερικανός Έρικ Βάιενμάιερ έγινε ο πρώτος τυφλός που ανέβηκε.

Το 2002 ο 70χρονος Ιάπωνας Γιουτσιχίρο Μιούρα έγινε ο γηραιότερος, και η 15χρονη σέρπα Μινγκ Κίπα η νεότερη.

Την ίδια χρονιά, ο θρυλικός Άπα Σέρπα ανέβηκε στην κορυφή για 13η φορά!


* Με πληροφορίες από το άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου: http://www.georgakopoulos.org/work/non-fiction-story/%CF%88%CE%B7%CE%BB%CE%AC-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE/













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews