inkomotininews@gmail.com

Ζητούμενο η προσβασιμότητα στην πράξη


Από νόμους πάμε καλά, στην εφαρμογή τους τα «χαλάμε»

Ημερίδα με τίτλο «Προσβασιμότητα Δημοσίων Κτιρίων», στην οποία παρουσιάστηκαν τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο της υλοποίησης εκ μέρους της του έργου «Προσβασιμότητα για όλους – Accessibility for All», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013»

Ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης, εκπρόσωπος της ομάδας...
...υλοποίησης των μελετών και του έργου, σημείωσε: «Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσουμε κατά πόσο τα νομοθετικά πλαίσια σε Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμμορφωθεί με τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ατόμου με Αναπηρία που ψηφίστηκε το 2005. Το δεύτερο βήμα είναι να εξετάσουμε την υλοποίηση της νομοθεσίας και πως αυτή εφαρμόζεται στην πράξη. Και αφού έχουμε εντοπίσει τα κενά, τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στην πράξη, παρεμβαίνουμε για να ενημερώσουμε τους ΟΤΑ και τους φορείς, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την προσβασιμότητα ως προτεραιότητα και ως μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Αναφορικά με το τη σύμπλευση πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας, ο κ. Μουρούζης αναφέρθηκε σε απόσταση που υπάρχει ανάμεσά τους. «Πραγματικά κάποιοι από τους νόμους μας παρουσιάζουν καινοτομικά χαρακτηριστικά και το ίδιο ισχύει για όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε δηλαδή ότι η προσβασιμότητα έχει περάσει μέσα στη νομοθεσία», τόνισε, ωστόσο επισήμανε: «Παρ’ όλα αυτά έχουμε τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν όλους τους τομείς, με τη διάσπαρτη νομοθεσία που είναι δύσκολο τελικά να την παρακολουθήσει κανείς. Απέχουμε αρκετά από την πλήρη υλοποίηση της νομοθεσίας».

Για παράδειγμα, ανέφερε: «Είδαμε ότι στους δρόμους παρουσιάζονται εμπόδια τόσο από τους συμπολίτες μας όσο κι από τους Δήμους, που δε φροντίζουν να προσαρμόσουν τις κατασκευές τους ανάλογα. Το βασικότερο όμως πρόβλημα που εντοπίζουμε είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση του αρμόδιου προσωπικού των ΟΤΑ κι εκεί αποσκοπεί μεταξύ άλλων το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, εκπροσώπησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χρήστος Κεσόγλου. Όπως υπογράμμισε, «η προσβασιμότητα σε όλους είναι ζητούμενο σήμερα προκειμένου να δίνονται οι ευκαιρίες σε όλα τα άτομα να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Το θέμα δεν είναι να περιοριζόμαστε στο να ζητάμε εργασία, το θέμα είναι να μπορεί και κάποιος να πάει στην εργασία του. Γιατί δεν έχει νόημα να του προσφέρεις εργασία ή μόρφωση χωρίς προσβασιμότητα σε αυτά».

Ο κ. Κεσόγλου διαπίστωσε ότι όντως στην Ελλάδα καταβάλλεται γενικώς προσπάθεια ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, εστίασε όμως στην απουσία μηχανισμών παρακολούθησης ώστε να υπάρχουν πιο απτά αποτελέσματα. «Υπάρχουν νομοθεσίες αλλά δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης», σημείωσε και κατέθεσε την πρόταση της Συνομοσπονδίας: «Η δική μας πρόταση είναι όταν δημιουργείται ένα δημόσιο έργο να υπάρχει το κριτήριο της προσβασιμότητας και να τηρείται βέβαια. Υπάρχουν υποδομές κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει ισχυρό αναπηρικό κίνημα και στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου με την ευκαιρία των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών έγιναν κάποια βήματα, που δεν ικανοποιούν όμως».

Σχόλιο inkomotini: Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία κατ’ αρχήν ως πολίτες. Π.χ. ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΡΑΜΠΕΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ!






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews