inkomotininews@gmail.com

Θ. Καράογλου: «Φαίνεται αχνό φως στο βάθος του τούνελ»


Σε συνέχεια του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 μήνα στη Θεσσαλονίκη, και της συνάντησης πριν μερικές εβδομάδες με τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ενόψει της ευρείας σύσκεψης που αναμένεται παρουσία του υφυπουργού ανάπτυξης Νότη Μηταράκη την Πέμπτη 11 του μηνός...
...στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, , όπου θα παρουσιαστούν τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου σε συνδυασμό με τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου προήδρευσε σε σύσκεψη στην Κομοτηνή εκπροσώπων των παραγωγικών και επιστημονικών επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ν. Αγγελίδης: «Τουρκία και Βουλγαρία θα μας περάσουν τη θηλιά στον λαιμό»
«Ζητήσαμε από τον κ. Καράογλου να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της ειδικής θέσης στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις της και επειδή δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Περιβαλλόμαστε από χώρες που έχουν ανταγωνιστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλή φορολόγηση, χαμηλούς μισθούς και ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρχει περίπτωση αν ακολουθήσουμε λάθος πολιτικές, να διαλυθεί η επιχειρηματικότητα στη Β. Ελλάδα και την ΑΜ-Θ», υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Είμαστε σε οριακό σημείο. Χρειαζόμαστε ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό περιβάλλον σε σχέση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι οποίες αν δεν εφαρμόσουμε πολιτικές που να λύνουν τα προβλήματα, θα μας περάσουν τη θηλιά στον λαιμό το επόμενο χρονικό διάστημα, με συνέπεια, σε συνδυασμό με την ήδη υφιστάμενη κρίση, να μην έχουμε καμιά διέξοδο».

«Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν βγαίνουμε από την κρίση»
Ο κ. Αγγελίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα τα υπάρχον τοπίο: «Οι επιχειρήσεις σήμερα όχι μόνο δεν υποστηρίζονται αλλά διώκονται κιόλας με τον πιο άσχημο τρόπο. Ασχολούμαστε με θέματα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και αναπτυξιακή τροχιά. Προσπαθούμε συνεχώς να σώσουμε τις επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με το να αντικρούουμε τις ανακλήσεις των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που είχαν δοθεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια, δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε κάθε μέρα να διαχειριστούμε κάτι που όχι μόνο δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αλλά κλείνει επιχειρήσεις και δημιουργεί θέσεις ανεργίας».
Όπως τόνισε, θεμέλιο της ανάπτυξης (πρέπει να) είναι η επιχειρηματικότητα: «Πρέπει να δημιουργηθεί νέο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, η οποία είναι το μόνο κύτταρο που παράγει και διανέμει πλούτο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς επιχειρηματικότητα δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση»

Θ. Καράογλου: «Φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ»
Ο κ. Καράογλου συμφώνησε με τους επιμελητηριακούς παράγοντες: «Το μέγιστο πρόβλημα είναι η αποβιομηχάνιση η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές, ευνοϊκότερο αναπτυξιακό πλαίσιο και φθηνότερο εργατικό κόστος, και μεταναστεύουν στη Βουλγαρία και στα Σκόπια», αναγνώρισε, ενώ δεσμευόμενος τη «θεσμοθέτηση» της συνεργασίας μαζί τους, επέκρινε πρακτικές του παρελθόντος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον: «Παλαιότερα ήταν οι εποχές των παχέων αγελάδων και όλοι πίστευαν ότι όλα έβαιναν κατ’ ευχήν και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και προβληματισμού. Η κρίση όμως μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο, τη θέση μας και την κινητικότητά μας. Και τώρα που είμαστε σε δύσκολη φάση, που έχει αρχίσει όμως αχνά στο βάθος να φαίνεται κάποιο φως, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεπεράσουμε την κρίση, και αν είναι δυνατόν με τις μικρότερες κοινωνικές επιπτώσεις».

108 επενδυτικά σχέδια
Εξάλλου, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός, για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ήδη έχουν εγκριθεί και έχουν προχωρήσει οι εκταμιεύσεις ενισχύσεων για τρεις μεγάλες επενδύσεις: Για μια εταιρεία υψηλής πληροφορικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για μια ξενοδοχειακή μονάδα με έδρα την Καστοριά, και για μια εταιρεία παραγωγής μαρμάρων με έδρα το Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης. Συνολικά όπως είπε ο κ. Καράογλου, υπάρχουν προτάσεις για 108 επενδύσεις οι οποίες θα έχουν αξιολογηθεί μέχρι το πολύ τις αρχές Μαΐου.

«30 Ράμπο» κατά του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου
Στον κ. Καράογλου, δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, για την αντιμετώπιση πάντως του οποίου το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει ήδη δρομολογήσει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και των νέων αρμοδιοτήτων του. Όπως ανήγγειλε ο υπουργός, «για πρώτη φορά έχουμε την αρμοδιότητα της εποπτείας της αγοράς, και το κράτος έχει τη δυνατότητα με μικρότερο κόστος, γιατί μέχρι τώρα τα κλιμάκια ερχόταν από την Αθήνα, να πραγματοποιεί τοπικούς ελέγχους πιο αποδοτικά και προς όφελος του δημοσίου. Τριάντα στελέχη ήδη εκπαιδεύονται ώστε να ελέγχουν την αγορά από τον Έβρο ως τη Φλώρινα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, αφού επανέλαβε τις προοπτικές της περιοχής να μετεξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο, πρότεινε συνάντηση τον Μάιο των τοπικών κοινωνιών με τους γενικούς γγραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων «όπου να αποτυπωθούν όλες οι κατευθυντήριες γραμμές και να συγκεκριμενοποιήσουμε τις δράσεις μας».

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Μηταράκη, θα τεθούν και προτάσεις για οριστική αντιμετώπιση της επιδότησης του μισθολογικού κόστους του 12%, για θέσπιση ειδικών επενδυτικών κινήτρων για τη Β. Ελλάδα, καθώς και για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews