inkomotininews@gmail.com

Η Ημέρα Φιλελληνισμού γιορτάστηκε και στην Κομοτηνή


Τιμήθηκε και στην Κομοτηνή η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος...
...του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, και στη συνεχεία κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο.

Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων: «Να αγαπήσουμε ξανά την Πατρίδα την Πίστη, την Παράδοση, την Ιστορία, τη Γλώσσα μας»

«Σήμερα εμείς οι σύγχρονοι νεοέλληνες πρέπει να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο την πατρίδα μας. Να αγαπήσουμε την πίστη και την παράδοσή μας, γιατί, αν βρισκόμαστε σήμερα στη θέση που βρισκόμαστε, ευθυνόμαστε γιατί όλα αυτά κατά το παρελθόν τα βάλαμε στο περιθώριο. Παραχαράξαμε την ιστορία μας, προσβάλλαμε τη γλώσσα μας, με αποτέλεσμα σήμερα οι σύγχρονοι νεοέλληνες να μιλάμε την ελληνική γλώσσα με τις λιγότερες έννοιες και τα πιο λίγα γράμματα και να έχουμε πτωχεύσει πνευματικά», τόνισε στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης, και πρόσθεσε: «Σε ξένα πανεπιστήμια, σε ξένες χώρες, διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα και η γλώσσα η ελληνική, και εμείς την έχουμε βάλει στο περιθώριο. Επομένως ας γυρίσουμε πίσω, ας μάθουμε στα παιδιά μας να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά, και ας εμπιστευτούμε τη ζωή μας στη Χάρη και στην Πρόνοια του Θεού. Γιατί νομίζω ότι μέσα από αυτά θα μπορέσουμε να αναγεννηθούμε και να δώσουμε στη χώρα μας, την πατρίδα μας, το γένος μας και το έθνος μας την θέση που αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης: «Χρήσιμο θα ήταν να αναπτυχθεί και πάλι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης το οποίο θα στηρίξει την Ελλάδα»

«Σήμερα που η χώρα μας περνάει μια ακόμα περιπέτεια, όλοι σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό και πόσο χρήσιμο θα ήταν να αναπτυχθεί και πάλι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης το οποίο θα στηρίξει την Ελλάδα», επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, συμπληρώνοντας: «Σήμερα οφείλουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανώνυμους πολίτες που κατά χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους σε όλον τον κόσμο και διαδήλωσαν υπέρ της Ελλάδας με το σύνθημα “είμαστε όλοι Έλληνες”. Και να ευχηθούμε από αυτούς να ξεκινήσει και πάλι ένα μεγάλο κίνημα φιλελληνισμού που τόσο το έχουμε ανάγκη».

Ο όρος «Φιλελληνισμός» γεννήθηκε κατά την επανάσταση του 1821 λόγω του οτι ξένοι πολιτικοί, διπλωμάτες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αγωνίστηκαν στο πλευρό των εξεγερθέντων Ελλήνων, με προεξάρχων τον Λόρδο Βύρων που θυσίασε τη ζωή του για την Ελλάδα στις 19 Απριλίου 1824 στο Μεσολόγγι.
Η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2008.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews