inkomotininews@gmail.com

Αποστόμωσε Τούρκο εμπειρογνώμονα σε συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Ε. Στυλιανίδης

Στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, Τούρκος εμπειρογνώμονας, παρουσιάζοντας ανάλυση για τους ενεργειακούς δρόμους, πρόβαλε εμμέσως πλην σαφώς την τουρκική θέση για την ΑΟΖ στην περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη, αμφισβητώντας όχι μόνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και...
...την οικονομική βιωσιμότητα του μελλοντικού αγωγού Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα.

Παρεμβαίνοντας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιχειρηματολόγησε υπέρ των ελληνικών θέσεων.


Εξήγησε ότι η ελληνική θέση βασίζεται πάνω σε δύο ισχυρούς νομικούς πυλώνες:

Πρώτον, στις διεθνείς και διμερείς Συνθήκες ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία-Ιταλία, που εντάσσουν το Καστελόριζο στο ελληνικό Αιγαιακό νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου.

Δεύτερον, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και της ΑΟΖ, και στη σχετική Νομολογία, που αναγνωρίζει στα νησιά ΑΟΖ και άρα λόγω Καστελορίζου ενώνει τον χώρο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για έναν νέο ενεργειακό δρόμο.

Έθεσε λοιπόν το ερώτημα προς τον συνομιλητή του, ενώπιον όλων των εκπροσώπων Κρατών-μελών του ΝΑΤΟ: 

«Ποιά είναι τα νομικά επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, και γιατί η Τουρκία δεν έχει κυρώσει και δεν εφαρμόζει στη Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο της ΑΟΖ και της Θάλασσας;».

Ο Τούρκος απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας αναρμοδιότητα, και ευχήθηκε «να τα βρούμε όπως στο θέμα της τουριστικής συνεργασίας».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι αυτό είναι από όλους επιθυμητό, αλλά μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και αν δεν γίνει αποδεκτή από την Τουρκία η νομική βάση, είναι πρώιμο να αξιολογείται η βιωσιμότητα του αγωγού Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα.

Ενδιαφέρον ήταν, δε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, το σχόλιο της βρετανίδας Βουλευτού και Προέδρου της Επιτροπής, ότι «είναι σημαντικό να ακούγεται τεκμηριωμένα η άποψη της Ελλάδας».


Συμπέρασμα: Όταν οι ελληνικές θέσεις παρουσιάζονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στιβαρά και στοιχειοθετημένα, προστατεύονται αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα της Ελλάδας και ενισχύεται η διεθνής της θέση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews