inkomotininews@gmail.com

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Με αφορμή την εξέλιξη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τα ερωτήματα και την ανησυχία ίσως των καταναλωτών σχετικά με την πιθανότητα μετάδοσης της ζωονόσου στον άνθρωπο, η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, επισημαίνει:

«- Η ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

- Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας,  κ.λπ.), είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται τη συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο, κ.λπ.), ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ, αλλά από νοσήματα όπως ο Μελιταίος, η Φυματίωση, η Λιστερίαση, κ.λπ., που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσοι).

- Η θανάτωση των υγιών ζώων των προσβεβλημένων ή ύποπτων εκτροφών, η υγειονομική ταφή τους και η απαγόρευση διάθεσής τους στην κατανάλωση, είναι μέτρο που στοχεύει:

στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου

στην προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα)

στην προστασία της περιουσίας των κτηνοτρόφων

στην προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής, της οικονομίας της περιοχής και της χώρας.

- Το προσωπικό που συμμετέχει στη μεταφορά, θανάτωση, καθαρισμό και απολυμάνσεις, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο προσβολής από τη νόσο».  

Σχετικά δε με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η Δ/νση Κτηνιατρικής γνωστοποιεί:

- Αριθμός κρουσμάτων:

Βόρειος Έβρος: 27

Νότιος Έβρος: 5

Ξάνθη: 8

Ροδόπη: 2

- Οι οικισμοί στους οποίους διαπιστώθηκαν κρούσματα είναι:

Βόρειος Έβρος: Πύθιο, Ορεστιάδα, Δίκαια, Πραγγί, Ισαάκιο, Ασημένιο, Διδυμότειχο, Καναδάς, Βύσσα, Σοφικό, Πετράδες, Ρήγιο και Θυρέα.

Νότιος Έβρος: Πρωτοκλήσι, Αγριάνη, Λευκίμη, Φέρρες (στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, κάτω από το φυλάκιο Εγνατία – Μίρτσου, και δυτικά του ανατολικού βραχίονα της Μαρίτσας).  

Ξάνθη: Κοσσός, Εξοχή, Διομήδεια, Άβατο, Μάνδρα, Άβδηρα.

Ροδόπη: Γλυφάδα, Πόρπη.  

- Οδηγίες για τις μετακινήσεις:

Παρακαλείται το κοινό (όσοι φυσικά έχουν τέτοια δυνατότητα), να αποφεύγει τυχόν επισκέψεις  σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες την περίοδο αυτή, και να διέρχονται από τις τάφρους απολύμανσης – όπου αυτές υπάρχουν – κατά την μετακίνησή τους από περιοχή σε περιοχή. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στο ΥΜΑΘ την Κυριακή

Στο μεταξύ, έκκληση στους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν πιστά τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής, έκανε σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι απαιτείται άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημία από τον ιό αλλά και από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. 

Ο κ. Θεολόγου ανέφερε εξάλλου, ότι οι κτηνοτρόφοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας  για την προσεχή Δευτέρα στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας ικανοποίηση αιτημάτων τους που σχετίζονται τόσο με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν με τη ζωονόσο, όσο και με ζητήματα ενισχύσεων και καθυστερημένων πληρωμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews