inkomotininews@gmail.com

(PHOTOS) Οι δάσκαλοι «μπλοκάρουν» την τιμωρητική αξιολόγηση

- Σε ένα σχολείο όπου όλοι θεωρούνται άξιοι και ικανοί, ο σχολικός σύμβουλος θα είναι υποχρεωμένος να κρίνει το 30% ως καλό, και το υπόλοιπο 70 όχι!

Μαζικά εξέφρασαν την αντίθεσή τους...
...στην αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, δάσκαλοι των σχολικών μονάδων της Ροδόπης, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή σχετικού επιμορφωτικού σεμιναρίου του Υπουργείου Παιδείας για τα στελέχη εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή.

Ύστερα από απόφαση του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα τις πρώτες τρεις ώρες στα δημοτικά σχολεία της περιοχής, ώστε οι δάσκαλοι να μετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας αλλά και να εκθέσουν τις απόψεις τους για τον θεσμό της αξιολόγησης στο κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας που βρέθηκε στην περιοχή.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, γεγονός που κατήγγειλε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ότι οι διοργανωτές του σεμιναρίου άλλαξαν τέσσερις (!) φορές τον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Κάτι τέτοιο τελικά όχι μόνο δεν αποφεύχθηκε, αλλά όπως παραδέχθηκε και εκπρόσωπος του κλιμακίου του Υπουργείου, η κινητοποίηση των δασκάλων της Ροδόπης, ήταν ίσως από τις πιο δυναμικές από όσες πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε άλλες πόλεις.

Σε συμπαράσταση των εκπαιδευτικών παραβρέθηκε στην κινητοποίηση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Θανάσης Αγαπητός, ο οποίος υποστήριξε ότι μέσω της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης το Υπουργείο Παιδείας «στοχοποιεί και ενοχοποιεί» τους εκπαιδευτικούς για τα «οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση», ενώ παράλληλα επιδιώκει «να γεμίσει τη δεξαμενή των διαθεσιμοτήτων».
Ο κ. Αγαπητός πρόσθεσε ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται συντονισμένες ενέργειες από τις ΕΛΜΕ, τους τοπικούς διδασκαλικούς συλλόγους, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ώστε να μην  υλοποιηθούν ανάλογα σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης που αποτελούν ουσιαστικά και την εκκίνηση εφαρμογής του θεσμού.

«Η αξιολόγηση έχει να κάνει με τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου κι όχι με την τιμωρία του εκπαιδευτικού, με την κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας ή του εκπαιδευτικού», δήλωσε εμφατικά η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Παναγιώτα Βενετοπούλου, προσθέτοντας ότι οι δάσκαλοι «δεν θέλουμε τους σχολικούς συμβούλους ως επιθεωρητές τιμωρητικής ευθύνης, αλλά ως συμπαραστάτες μας», και ανέφερε ταυτόχρονα τα κεντρικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Υπουργείου και δασκάλων:

- «Η αξιολόγηση συνιστά  θεσμό τιμωρητικό που εισάγει ακόμη και την ποινή της απόλυσης για όσους δεν κριθούν “ικανοί και άξιοι”.

- Επιπλέον σε περιπτώσεις κακής αξιολόγησης προβλέπει περικοπές μισθών και μετακινήσεις σε άλλες σχολικές μονάδες.


- Μέσω του θεσμού εφαρμόζεται και ποσόστωση, βάση της οποίας όταν σε ένα σχολείο όπου όλοι θεωρούνται άξιοι και ικανοί, ο σχολικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να βγάλει το 30% καλό, και το υπόλοιπο 70 όχι»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews