inkomotininews@gmail.com

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για τις μονομερείς τιτλοποιήσεις δανείων από το ΤΠΔ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, εξ αιτίας της τιτλοποίησης των δανείων τους χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν σχετικώς...
...κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην Ερώτησή τους αναφέρουν:

«Χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν διαπιστώσει με καθυστέρηση ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει τιτλοποιήσει, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει, τα δάνεια τους.

Συγκεκριμένα, στις 40.000 υπολογίζονται τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν από το 2006 χωρίς να ενημερωθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν όταν πήγαν στο Τ.Π.Δ. και ζήτησαν να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση (επιμήκυνση, περίοδο χάριτος, καταβολή μόνο τόκων, κ.λπ.) ή ζήτησαν βεβαίωση για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Να τονιστεί δε, πως μετά την τιτλοποίηση των δανείων τους από το Τ.Π.Δ., οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, στερούνται της όποιας δυνατότητας των προαναφερθέντων.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το Τ.Π.Δ., στα έγγραφα αιτήματα των δανειοληπτών (που υποβλήθηκαν και μέσω του «Συνήγορου του Καταναλωτή»), απάντησε ότι δεν ήταν υποχρεωμένο να τους ενημερώσει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει το αντικειμενικό γεγονός πως και ο δημόσιος τραπεζικός τομέας λειτουργεί με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τοποθετεί τα κεφάλαια με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, και διαχειρίζεται τα δάνεια του με γνώμονα  κερδοφορία του.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε και από ποιον αποφασίστηκε η τιτλοποίηση των δανείων που έχει εκχωρήσει το ΤΠΔ;

2. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να προστατέψει  τα δικαιώματα των δανειοληπτών από το Τ.Π.Δ. δημόσιων υπάλληλων και συνταξιούχων του Δημοσίου. Ειδικότερα, πως θα ανασταλεί η απαράδεκτη τιτλοποίηση και εκχώρηση των δανείων σε τρίτους; Πως θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα υπαγωγής των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων τιτλοποιήθηκαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις;


3. Τι μέτρα θα λάβει για να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, διαγράφοντας τους τόκους, και αυτούς που κεφαλαιοποιήθηκαν, από τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τα δάνεια αυτά διαγραφή του 50% του κεφαλαίου του δανείου εφόσον δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικές κάρτες, για τα δάνεια αυτά αναστολή των πληρωμών και της γέννησης τόκων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews