inkomotininews@gmail.com

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του «Σαγιά» στους Ασκητές Ροδόπης

Το Μικρασιατικό έθιμο του «Σαγιά», κατά το οποίο οι Καππαδόκες την παραμονή των Φώτων έκαιγαν στην πυρά παλιά άχρηστα ξύλινα εργαλεία και σκεύη για να ξορκίσουν τα δαιμόνια, αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά στους Ασκητές Ροδόπης...
...από τον τοπικό σύλλογο γυναικών και τον σύλλογο Μικρασιατών – Καππαδόκων Ροδόπης «Μέγας Βασίλειος».

Μέλη και φίλοι των συλλόγων, μετά τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, άναψαν τη φωτιά και χόρεψαν γύρω από αυτήν, όπως επιτάσσει η παράδοση.

Τον χορό της φωτιάς ακολούθησε λαϊκό γλέντι στο εντευκτήριο του συλλόγου γυναικών, με παραδοσιακά εδέσματα και κοπή Βασιλόπιτας, καθώς και παρουσίαση του CD με τα τραγούδια της Καππαδοκίας που συγκέντρωσε και κατέγραψε ο Σύλλογος «Μέγας Βασίλειος».

Τα καύσιμα αντικείμενα τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Από την εκκλησιαστική επιτροπή μάλιστα διενεργείται πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού, και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά υπό την ευλογία του ιερέα.


Σύμφωνα με τον πρόεδρου του «Μέγα Βασίλειου» κ. Χαράλαμπο Φαρασόπουλο, «το έθιμο ήταν διαδεδομένο στους ορθοδόξους πληθυσμούς όλων των χωριών της Καππαδοκίας και το έφεραν από την πατρίδα στη νέα πατρίδα οι 35 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στους Ασκητές από το Αναργυράσιο (Αγιρνάς) της Καισαρείας. Τα ξύλα στην άνυδρη Καππαδοκία ήταν δυσεύρετα, κι έτσι έκαιγαν παλιές σκούπες, κυψέλες κ.λπ. Όταν καταλαγιάσει η φωτιά, οι κάτοικοι του χωριού παίρνουν από ένα κλαδάκι για να ανάψουν το καντήλι, ενώ με το κάρβουνο χαράσσουν το σταυρό στο σπίτι και στο στάβλο, ενώ στην Καππαδοκία, τα κάρβουνα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του ναού».






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews