inkomotininews@gmail.com

Ημερίδα στην Κομοτηνή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, για να μας θυμίζει την ημερομηνία υπογραφής από 18 χώρες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, της Σύμβασης για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας, στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν.

Σήμερα...
...ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχεται στις 168. Την ημέρα αυτή, σε όλο τον κόσμο, διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις αξίες και τις λειτουργίες των υγροτόπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων για φέτος έχει τίτλο: «Υγρότοποι και Γεωργία: Συνεργασία και Ανάπτυξη». Έτσι, μας παρέχεται μια ιδανική ευκαιρία για να τονιστεί η σημασία των υγροτόπων στη στήριξη της γεωργίας. Οι υγρότοποι έχουν χρησιμοποιηθεί για γεωργικές χρήσεις εδώ και χιλιετίες, ιδιαίτερα οι εποχικά πλημμυριζόμενες παραποτάμιες εκτάσεις, όπου τα εδάφη είναι πολύ γόνιμα και το νερό άφθονο. Η καλλιέργεια των υγροτόπων έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών και σημαντικών πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα όμως η γεωργία είναι και απειλή καθώς σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται η αποστράγγιση και η συνεχής συρρίκνωση υγροτόπων και η μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου έχουν χαθεί περισσότερο από 50% των ελών, των παρόχθιων ζωνών και των παράκτιων λιμνών για διάφορες χρήσεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο καθώς πριν από δύο γενεές η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων.

Το Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης ως το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα με 22 λιμνοθάλασσες, λίμνες γλυκού νερού, έλη κλπ θα γιορτάσει, όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με ένα πλήθος εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 ώρα 9:00 π.μ. Ημερίδα με θέμα «Υγρότοποι και Γεωργία», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (κτήριο πρώην Νομαρχίας Ροδόπης), στην Κομοτηνή.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους υγροτόπους του ΕΠΑΜΑΘ και οι δράσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Α.ΜΑ.Θ. στον αγροτικό τομέα. Επίσης θα ακουστούν προτάσεις εναλλακτικών καλλιεργειών σε υγροτόπους του ΕΠΑΜΑΘ καθώς και η χρήση ορθών πρακτικών διαχείρισης του νερού, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των κενών συσκευασιών τους. Σημαντικό κομμάτι αυτής της ημερίδας αποτελεί η παρουσίαση πολλών επιτυχών παραδειγμάτων εναλλακτικών πρακτικών διαχείρισης με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας της γης, την ορθή χρήση του νερού και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα την μείωση του κόστους παραγωγής.


Παράλληλα ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ και με τη συμμετοχή  της Διεύθυνσης Π.Ε. Ξάνθης θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για τα σχολεία στην Κεραμωτή Καβάλας την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου. Στις εκδηλώσεις αυτές εκτός από την ενημέρωση των μαθητών για τις λειτουργίες των υγροτόπων και τις παραλίμνιες αγροτικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην αποικία των Ερωδιών του Πόρτου Λάγους και επίσκεψη στη Λίμνη Βιστωνίδα, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την αξία των υγροτόπων μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες πεδίου όπως ανάλυση δειγμάτων νερού, ορνιθοπαρατήρηση και ενδεικτικός καθαρισμός παραλίμνιας περιοχής.                                                                                                                                                                              




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews