inkomotininews@gmail.com

Αφού έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων κατά 50%, γιατί οι συμμετοχές των ασφαλισμένων είναι διπλάσιες;

Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών και στη Ροδόπη με πνεύμα "ανυπακοής".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ πραγματοποίησαν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης, με αφορμή τις διατάξεις του προς ψήφιση σήμερα πολυνομοσχεδίου, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν...
...λειτουργία φαρμακείων στα σούπερ μάρκετ, κατάργηση αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να εκδώσει όσες άδειες επιθυμεί, και πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επέδωσαν στον Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη το ψήφισμά τους, και ο ίδιος, υιοθετώντας τα αιτήματά τους, δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, για να τα καταθέσει στο προεδρείο της βουλής πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, κατ’ αρχήν κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά: «Οι ίδιοι οι βουλευτές της δεν θα ξέρουν τι ψηφίζουν. Μόλις την Πέμπτη παρέλαβαν τις 200 σελίδες του νομοσχεδίου. Είμαστε στη δημοκρατία του 2014 ή μήπως στον προηγούμενο αιώνα;. Είναι δυνατόν; 200 σελίδες νομοσχέδιο να το διαβάσουν και να ξέρουν τι θα ψηφίσουν; Είναι μια μεγάλη υποκρισία αυτό, απαξιώνουν τον θεσμό του κοινοβουλίου και τον θεσμικό ρόλο του βουλευτή».

Σε ότι αφορά, δε, την ουσία των ζητημάτων που ανακύπτουν, υπογράμμισε: «Το φάρμακο για εμάς είναι αγαθό, πρέπει να μη μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν γιατί έχει να χάσει ο ασθενής. Είναι υποκρισία, όταν επικαλούνται ότι θα έρθει το φθηνό φάρμακο. Στη Γερμανία γιατί οι τιμές είναι διπλές και τριπλές; Γιατί δεν τα εφαρμόζουν αυτά; Οι ίδιοι αφού μπορούν και έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι, γιατί δεν κατεβάζουν τις τιμές; Γιατί θέλουν το φάρμακο να γίνει αντικείμενο ελεύθερου ανταγωνισμού, να υπόκειται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης; Να χτυπιόμαστε δηλαδή μεταξύ μας για να πετύχουμε τι; Γιατί ο νόμος προσφοράς-ζήτησης, να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο προς τα κάτω, είναι και προς τα πάνω. Και όταν θα ελεγχθεί το φάρμακο από το μεγάλο κεφάλαιο, θα το βλέπουμε να καλπάζει προς τα πάνω, όπως συμβαίνει και στη βόρεια Ευρώπη. Αφού έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων κατά 50%, γιατί οι συμμετοχές των ασφαλισμένων είναι διπλάσιες; Ας μας απαντήσουν αυτοί που δήθεν θέλουν να έχουμε καλύτερο φάρμακο. Λένε ότι θα έχουν καλύτερη πρόσβαση οι ασθενείς. Σε ποιον το λένε αυτό; Το λένε σε μια χώρα που είναι γεμάτη φαρμακεία, όπου κάθε χωριό και κάθε γειτονιά έχει φαρμακείο; Δηλαδή αν πάνε στα μάρκετ τα φάρμακα θα έχουμε καλύτερη πρόσβαση; Αφήνουν το ωράριο ελεύθερο παντελώς ώστε να γίνει ένα απόλυτο μπάχαλο, να κλείνει και να ανοίγει όποιος θέλει. Και ρωτούμε εμείς σαν Σύλλογος, πώς θα βάλουμε εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία; Πώς θα υποχρεώσουμε συναδέλφους να κάνουν διανυκτέρευση, όταν θα υπάρχει το απόλυτο μπάχαλο; Δίνουν το δικαίωμα ο ένας να έχει πολλές άδειες. Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό; Να μπορεί να μπαίνει το κάθε μεγάλο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο στο φαρμακείο. Μπορεί στην αρχή επικοινωνιακά να κάνουν κάποια τρικ, ότι κατεβαίνουν οι τιμές, αλλά ο απώτερος σκοπός είναι πάντα το κέρδος. Ο ασθενής χάνει το φαρμακείο από το χωριό του, χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς, χάνει τον φαρμακοποιό που ήταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια για να τον συμβουλεύει και να του δανείζει το φάρμακο. Τα μισά φάρμακα που δίνουμε είναι δανεικά. Γιατί στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή και τον βοηθάμε, σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Δεν κάνω αντιπολίτευση σε καμία κυβέρνηση, λέω την αλήθεια και την υπηρετώ σαν επιστήμονας φαρμακοποιός και επαγγελματίας υγείας».

Στην πρόθεση των φαρμακοποιών να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Κραϊόγλου, σημειώνοντας ότι οι δανειστές χρησιμοποιούν και σε αυτή την περίπτωση την Ελλάδα ως εργαστήρι πειραμάτων: «Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπάρξει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ορίζουν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων δεν μπορεί να περνάει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ιδιώτες. Αυτό το οποίο επιθυμεί ο κ. Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από το 2009 υπάρχουν τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων που είναι στα χέρια επιστήμονα φαρμακοποιού και μόνο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση οικονομικού περιεχομένου με οποιονδήποτε ιδιώτη. Άρα νομοθετούμε τι; Αυτό που τελεσιδίκησε με τρεις ιστορικές αποφάσεις η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μα θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ή νομοθετούμε αυτό το οποίο θέλει ο κ. Τόμσεν, που με μεγάλη αγωνία το παρακολουθούν και οι άλλοι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί διότι θα αποτελέσει πείραμα, ώστε να εφαρμοστεί μετά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».


Με πνεύμα μάλιστα «ανυπακοής», επισήμανε ότι επίκεινται κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή της κατάστασης: «Οι κινητοποιήσεις δε λήγουν εδώ. Επειδή ένα πράγμα γίνεται νόμος του κράτους, δεν σημαίνει ότι εγώ το υιοθετώ και το ασπάζομαι. Μπορεί να υπάρξουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες θα κλιμακωθούν, διότι ο κάθε νόμος μπορεί να εκπέσει από την ύπαρξη ενός άλλου νόμου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews