inkomotininews@gmail.com

Η «καλή» χοληστερόλη δεν είναι τελικά και τόσο «καλή»!

Τι ανακάλυψαν τελευταίες μελέτες σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Ακόμα και η «καλή» χοληστερόλη (HDL) έχει ένα «κακό» πρόσωπο: σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεταλλαχθεί, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο...
...όπως ακριβώς κάνει το «alter ego» της, δηλαδή η LDL χοληστερόλη. Η διαδικασία που κάνει την HDL χοληστερίνη επικίνδυνη για την υγεία, ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών της Cleveland Clinic (Ohio) σε μελέτη πάνω σε 627 άτομα, που διήρκησε πέντε χρόνια, και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature Medicine τον Ιανουάριο του 2014 (http://www.nature.com/nm/journal/v20/n2/full/nm.3459.html).

ΣΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ
Διάφορες μελέτες στο παρελθόν είχαν αποδείξει πως η «καλή» χοληστερόλη έχει μία πιο σύνθετη συμπεριφορά από αυτή που απλοποιημένα εκφραζόταν στα εγχειρίδια. Τώρα οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι HDL (High Density Lipoprotein, λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας) μπορούν να μεταλλαχτούν άμεσα στα τοιχώματα των αρτηριών, χάνοντας τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες, με τον κίνδυνο να προκαλέσουν φλεγμονή, αθηροσκλήρωση, ανελαστικότητα των αρτηριών, θρόμβους. Αυτό γίνεται σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που θα μπορούσαν οι υψηλές τιμές αυτής της ανώμαλης μορφής των HDL να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.

ΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ
Ενώ οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη, ήταν πάντα ο φόβος του γιατρού, οι HDL θεωρούνται κάτι σαν ασπίδα στις παθήσεις της καρδιάς γιατί δρουν ως πραγματικοί καθαριστές με σκοπό να μαζεύουν το πλεόνασμα της χοληστερόλης και να το δρομολογούν προς το ήπαρ που στη συνέχεια θα φροντίσει για την εξαφάνισή του από τον οργανισμό.
Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες μελέτες για τον ρόλο της «καλής» χοληστερόλης, γιατί φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από τις μέχρι τώρα γνώσεις στο αντικείμενο, και ορισμένες αλλαγές που μπορεί να συμβούν σε αυτή μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών.

Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ
Η αιτία για όλα αυτά βρίσκεται στην ίδια την πρωτεΐνη: την απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA1), παρούσα στις HDL, αυτή που επιτρέπει τη μεταφορά της χοληστερόλης από τα αρτηριακά τοιχώματα ως το ήπαρ για την εξαφάνισή της. Είναι η apoA1 που κατά κανόνα προσδίδει στις HDL τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις ένα τμήμα της apoA1 (ονομαζόμενο  oxTrp72-apoA1) οξειδώνεται, και όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μπορεί να αποδειχτεί και βλαβερό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
Η σκοτεινή πλευρά της χοληστερόλης HDL μελετήθηκε από δύο ομάδες ερευνητών στη Ζυρίχη και στο Cleveland.  Η έρευνα στην Αμερική είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί απομονώνει το μόριο που μετατρέπεται από «καλό» σε «κακό». Θεωρητικά, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χωρίς όμως ταυτόχρονες αυξήσεις και της «καλής» χοληστερόλης που αλλάζει στάση και μεταμορφώνεται.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα που μειώνουν την LDL χοληστερόλη, που σε υψηλά επίπεδα είναι υπεύθυνη για αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά δεν έχουμε φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα των HDL, γιατί αυτά που κυκλοφορούσαν αποσύρθηκαν ακριβώς λόγω των αποτελεσμάτων των μελετών στην Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι ανακαλύφθηκε ότι στους ασθενείς που είχαν πάθει σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν (έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο), και συνεπώς υπήρχε βλάβη στις αρτηρίες, οι υψηλές τιμές των HDL συμπεριφέρονταν πολλές φορές αλλοπρόσαλλα: όχι μόνο δεν βελτίωναν την πρόγνωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτή ήταν χειρότερη.

Τώρα, με τη νέα αυτή μελέτη, γνωρίζουμε ποιό είναι το υπεύθυνο μόριο για την αλλαγή της συμπεριφοράς της χοληστερόλης. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον δρόμο της γνώσης, γιατί άλλωστε τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης είναι ανάλογα της μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου, και αυτό έχει αποδειχθεί σε εκτεταμένες μελέτες με συμπτωματικούς ή μη ασθενείς. Το επόμενο ίσως βήμα θα είναι να βρεθεί η συσχέτιση των υψηλών επιπέδων μεταμορφωμένων HDL με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, και το μεθεπόμενο, να καταλάβουμε το τι θα μπορούσε να αποτρέψει την «καλή» χοληστερόλη από την «κακή» της μετατροπή.

Πασχάλης Σόφτας, Καρδιολόγος
Καρδιολογικό Ιατρείο: Θεσσαλονικης 7, Ίασμος Ροδόπης, 25340 22200.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews