inkomotininews@gmail.com

Ποιες και πόσες είναι οι ομάδες των Αγγέλων

* του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα

Οι άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν από τον ορατό κόσμο και τον άνθρωπο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, «ο Θεός έπλασε τους αγγέλους πριν από εμάς, για χάρη μας, για να...
...αποστέλλονται ως διάκονοι, όπως λέγει ο Παύλος, στους μέλλοντας να κληρονομήσουν την σωτηρία» (Ε.Π.Ε., τόμ. 9ος, σελ. 80, 81).

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Θεολογία, όπως συνοψίζεται στη διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, οι άγγελοι είναι υπάρξεις πνευματικές, αεικίνητες, ελεύθερες, ασώματες, που υπηρετούν τον Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατες.

Το σχήμα και την κατάσταση των υπάρξεων αυτών, μόνον ο Θεός τα γνωρίζει. Είναι όμως ασώματοι και αεικίνητοι οι άγγελοι σε σχέση με τους ανθρώπους. Σε σύγκριση με τον Θεό, τον μόνον ασώματο, είναι δυσκίνητοι και υλικοί. Είναι πλασμένοι από λεπτή ύλη. Μόνον ο Θεός είναι αληθινά άυλος και ασώματος.

Δεν έχουν ανάγκη από γλώσσα και ακοή, αλλά πληροφορούνται μεταξύ τους τα προσωπικά διανοήματα και τις αποφάσεις τους, χωρίς τον προφορικό λόγο. Όταν επικοινωνούν με τους ανθρώπους, τότε λαμβάνουν σχήμα και μορφή για να μπορούν οι άνθρωποι να τους βλέπουν. Η θέα τους είναι φωτεινή και τα ρούχα τους είναι συνήθως λευκά, πράγμα που φανερώνει την καθαρότητά τους. Τροφή τους είναι η θέα του Θεού, τον Οποίο βλέπουν κατά το μέτρο της δυνατότητός τους.

Οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι διαφυλάττουν τα μέρη της γης, είναι άρχοντες των λαών και των χωρών όπως τους όρισε ο Δημιουργός, τακτοποιούν τα ανθρώπινα και προστατεύουν όσους τους επικαλούνται, κυρίως από το μίσος και τη μανία του διαβόλου. «Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε, εκείθεν του διαβόλου διώκεται η δύναμις, ου φέρει γάρ τώ φωτί σου προσμένειν ο πεσών εωσφόρος…». (Δοξαστικό των αίνων, 8ης Νοεμβρίου).

Σε κάθε Θεία Λειτουργία, η οποία είναι Σύναξη ουρανού και γης, συλλειτουργούν με τον Αρχιερέα ή τον Ιερέα. Στη μικρή είσοδο, ο Λειτουργός παρακαλεί τον Κύριο να στείλει αγγέλους για να συλλειτουργήσουν μαζί του και να συνδοξολογήσουν την αγαθότητα του Θεού. Ο Διάκονος, επίσης δέεται: «άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα».

Εννέα είναι τα ουράνια τάγματα, και τρεις τάξεις ή τρία συστήματα, που το καθένα αποτελεί τριάδα.

Η πρώτη τριάδα είναι αυτή που είναι πάντοτε γύρω από τον Θεό και είναι έτοιμη να ενωθεί με αυτόν αμέσως, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός. Είναι η τάξη των εξαπτερύγων Σεραφίμ και των πολυομμάτων Χερουβίμ και των αγιοτάτων Θρόνων.

Δεύτερη τάξη είναι εκείνη των Κυριοτήτων, των Δυνάμεων και των Εξουσιών. Έργο της είναι οι διευθετήσεις των μεγάλων πραγμάτων, οι ενέργειες των θαυμάτων και ο Τρισάγιος ύμνος, το Άγιος, Άγιος, Άγιος.

Τρίτη είναι η τάξη των Αρχών, των Αρχαγγέλων και των Αγγέλων, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι το «λειτουργικόν εν διακονίαις» και ο ιερός ύμνος του «Αλληλούϊα» (Φιλοκαλία, τόμ. 3ος, σελ. 354, 355).

Από την ώρα που βγήκαμε από τη μήτρα της Εκκλησίας, την Κολυμβήθρα του βαπτίσματος, μας παραστέκει ένας άγγελος ο οποίος είναι φύλακας των ψυχών και των σωμάτων μας. Δεν φεύγει από κοντά μας εάν εμείς δεν τον διώξουμε με την αμαρτωλή ζωή μας. Εκείνο που τον ξαναφέρνει κοντά μας είναι η αληθινή μετάνοια. Οι άγγελοι χαίρονται και πανηγυρίζουν όταν κάποιος μετανοεί ειλικρινά.

Στο τέλος του «Μικρού Αποδείπνου», μιας κατανυκτικής ακολουθίας που θα πρέπει να τη διαβάζουμε όλοι μας κάθε βράδυ, υπάρχει μια θαυμάσια προσευχή στον φύλακα άγγελό μας.

Ο γέρων Παΐσιος έλεγε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε φιλία με τούς Αγίους και τους Αγγέλους. Ιδιαίτερα, με τον Άγιο του οποίου φέρουμε το όνομα και με τον φύλακα Άγγελό μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την οργανική ένταξή μας στην πνευματική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας, με την αδιάλειπτη προσευχή, τη μυστηριακή ζωή και την άσκηση, ήτοι τη βίωση των εντολών του Χριστού.


Πηγή: diakonima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews