inkomotininews@gmail.com

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Α.Μ.- Θ.: «”Μικρή” ΔΕΗ, μεγάλο έγκλημα»

«Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε ακόμα ένα επεισόδιο του μνημονιακού σήριαλ που λέγεται...
...«σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού». Ήτοι: παράδοση στα χέρια ξένων επενδυτών και ντόπιων αετονύχηδων, της τελευταίας στρατηγικής βιομηχανίας της χώρας - μετά από αυτή των τηλεπικοινωνιών - και επιστροφή στο προπολεμικό καθεστώς-αλαλούμ που επικρατούσε στον κλάδο.

Ένα αλαλούμ που η σύσταση της ΔΕΗ το 1950 ήρθε να καταργήσει, αποτελώντας πράξη ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, ως υπηρεσίας ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, με χρήση των ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ και την υποχρέωση να παρέχει ΣΤΗ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΤΙΜΗ το ρεύμα στους αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ούτε στη διανομή, ούτε στην τιμολογιακή πολιτική. Σύμβολο της εποχής της εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, επιστρέφοντας σε αυτόν αγαθά και υπηρεσίες αλλά και χρηματικές απολαβές (καθώς η κραταιά της μετοχή –με χαμηλή τιμή αγοράς- αποτέλεσε πηγή εισοδήματος για τις μικρομεσαίες τάξεις του πληθυσμού) .

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο τομέας της ενέργειας, αυτός καθαυτός, αποτελούσε και αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο για την ανάπτυξή της.

Σ’ αυτήν την ανάπτυξη που αφορά ολόκληρες κοινωνίες, έρχεται να βάλει τέλος με διαβούλευση τεσσάρων ημερών (10-14 Μαρτίου), το νέο νομοσχέδιο που προωθεί την ανάπτυξη της αγοράς.

Ένα σημαντικό φράγμα, το φράγμα Θησαυρού -το μεγαλύτερο χωμάτινο φράγμα των Βαλκανίων που, με το φράγμα της Πλατανόβρυσης, αποτελούν τις μεγαλύτερες υδροηλεκτρικές κατασκευές του νομού Δράμας- και ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Κομοτηνής, παραδίδονται βορά στις ορέξεις των ενεργειακών ελίτ.

Μάλιστα, στην περίπτωση του ΑΗΣ Κομοτηνής, σαν να μην έφτανε η επικοινωνιακή του απαξίωση, αγνοείται κατατεθειμένη πρόταση που εξασφαλίζει φθηνή θέρμανση με φυσικό αέριο και ανοίγει την αγορά εργασίας στον κλάδο.

Το δηλώνουμε απερίφραστα: Αυτό το σχέδιο σταματάει σήμερα. Τώρα. Με τη συμμετοχή όλων. Των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε Δράμα και Κομοτηνή, των τοπικών κοινωνιών, αλλά και όλων όσοι αντιπαραθέτουν στην ανάπτυξη της αγοράς την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο.
Και δεν θα μας σταματήσει τίποτα. Ούτε τετελεσμένα, ούτε λεόντειες συμφωνίες, ούτε οι επικοινωνιακοί τους υπηρέτες.

Οι μέρες τους τελειώνουν.


Ήρθε η ώρα…».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews