inkomotininews@gmail.com

Αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας ως συντάξιμης, βάσει αιτήματος του Συνήγορου του Πολίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για τον τρόπο με τον οποίο η Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα υπολόγιζε το ποσό το οποίο έπρεπε να καταβάλει για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας του στον ιδιωτικό τομέα.

Αρχικά ο πολίτης...
...είχε υποβάλει το 1992 αίτηση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας του στον ιδιωτικό τομέα και εξαγορά αυτής, προκειμένου ο ασφαλιστικός του χρόνος να προσαυξηθεί στο δημόσιο. Ωστόσο, η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ τον ενημέρωσε εγγράφως ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο διότι στην περίπτωση του ισχύουν οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Το 2011, και ενώ πλησίαζε ο χρόνος συνταξιοδότησής του, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ για να λάβει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για το ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης, και ενημερώθηκε προφορικά ότι η έγγραφη απάντηση που είχε λάβει δεν ανταποκρινόταν πλέον στα ισχύοντα. Γι’ αυτό το λόγο υπέβαλε εκ νέου σχετικό αίτημα. Στη συνέχεια, διαπίστωσε την άρνηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΓΛΚ να υπολογίσει το ποσό για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας του σύμφωνα με τις αποδοχές του το 1992, αλλά με βάση τις τρέχουσες αποδοχές του, οι οποίες είναι υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν προ εικοσαετίας, με αποτέλεσμα την σημαντική οικονομική επιβάρυνσή του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ επισήμανε ότι με την ανωτέρω άρνηση παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης, καθώς και η υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να παρέχει πληροφορίες ή και να προβαίνει σε υποδείξεις προς τους πολίτες ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις κάθε υπόθεσης. Περαιτέρω, τόνισε ότι οι αποφάσεις που εφαρμόζονται από τη διοίκηση ενός δημόσιου οργανισμού θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνέπεια. Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που η διοίκηση παρείχε πληροφόρηση σύμφωνα με τον νόμο σε ιδιώτη και ο νόμος αυτός εν συνεχεία άλλαξε, προς το δυσμενέστερο μάλιστα, θα πρέπει να επανέλθει εκ νέου και έγκαιρα ενημερώνοντας τον πολίτη για τις αλλαγές που επήλθαν.

Η Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ έκανε δεκτή την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και τελικά θα υπολογίσει το ποσό για την αναγνώριση και εξαγορά προϋπηρεσίας του πολίτη βάσει των αποδοχών του το 1992, χρόνο κατά τον οποίο υπέβαλε την αρχική αίτηση αναγνώρισης.












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews