inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS-PHOTOS) Ενεργειακή θωράκιση φοιτητικών εστιών Κομοτηνής

Διήμερο εκδηλώσεων στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με θέμα την πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε κτίρια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ, όπου στεγάζονται περισσότεροι από 700 φοιτητές...
...συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο πλαίσιο του στρατηγικού ευρωπαϊκού προγράμματος ELIH-MED (Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean/ Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές κατοικίες της Μεσογείου), προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ.

Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της εξέλιξης του έργου ώστε να κατανοήσουν τη σημαντικότητά του για την οικονομία και το περιβάλλον και τις αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στη καθημερινότητά τους.

Τη δεύτερη μέρα, φοιτητές και εθελοντικές ομάδες, συμμετείχαν σε δράση αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου των εστιών με εργασίες που περιλάμβαναν δεντροφυτεύεις και καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.


Η ενεργειακή θωράκιση των φοιτητικών εστιών, πραγματοποιείται για πρώτη φορά από την ανέγερσή τους, εδώ και 25 χρόνια.

Η συνεργάτιδα του ΚΑΠΕ, πολιτικός μηχανικός, κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στις εργασίες που εκτελούνται.

video

Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τσάγκος, το έργο υπολογίζεται να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%.

video

«Πρωτοποριακό» χαρακτήρισε το έργο ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστας Κατσιμίγας, επισημαίνοντας τη σημασία της ενεργειακής θωράκισης γενικότερα των οικιών.

video

Την άψογη συνεργασία των υπηρεσιών του πανεπιστημίου με αυτές της Περιφέρειας, υπογράμμισε ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης, προσθέτοντας οτι ήδη οι φοιτητές έχουν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

video

Για «αισθητή διαφορά» στα δωμάτια των φοιτητών, όπου δεν παρατηρούνται πια απώλειες θερμότητας, έκανε λόγο και ο κ. Τσάγκος.

video

Τις εν λόγω διαπιστώσεις, επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι φοιτητές.

video

video

Παρών στην ενέργεια, είναι και ο Δήμος Κομοτηνής, με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Γιώργο Ζηλούδη, να μεριμνά για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στους χώρους της πανεπιστημιούπολης. 

video

Ο κ. Ζηλούδης χαρακτήρισε μάλιστα το πανεπιστήμιο «στολίδι» της Κομοτηνής, και προανήγγειλε διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Ιάσμου, με στόχο μια ολοκληρωμένη παρέμβαση καθαρισμού και αποψίλωσης όλης της έκτασης της πανεπιστημιούπολης.

video

«Πάρα πολύ σημαντικό και πρότυπο», χαρακτήρισε το έργο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης.

video

Στην «άριστη συνεργασία» ΔΠΘ και Περιφέρειας αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της δεύτερης, κ. Σπύρος Αρσενίου, τονίζοντας πως «πίσω από τις υπηρεσίες υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι».

video

Το εγκώμιο της σύμπραξης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και της ευαισθητοποίησης εθελοντικών ομάδων, έπλεξε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης.

video

Δυναμικό εθελοντικό παρών, έδωσε για μια ακόμη φορά ο πολιτιστικός σύλλογος Trelacademy, ο πρόεδρος του οποίου κ. Σταύρος Πάττας τόνισε πως πάντα ο σύλλογος στηρίζει ανάλογες δράσεις.

video

Και φυσικά, και αυτή τη φορά, τα μέλη της ομάδας Trelacademy έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

video


Μεταξύ των εθελοντών, ήταν και μέλη του ποδηλατικού συλλόγου Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», με τον αντιπρόεδρό του κ. Γεράσιμο Ξαγοράρη, να διαβεβαιώνει πως ο σύλλογος πέρα από την αθλητική του υπόσταση, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εθελοντική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.

video
Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Ξαγοράρης, όντας ο ίδιος άλλωστε και μηχανολόγος-μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε για «ουσιαστική αναβάθμιση» των κτιρίων των φοιτητικών εστιών.

video


Οι εργασίες της παρέμβασης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Τσάγκο.

video

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον χορηγό του έργου, την εταιρεία ΒΙΜΕΚΑΤ – Καλεντερίδης, εξέφρασε ο αντιπρύτανης κ. Μπότσαρης, απευθύνοντας ανάλογο κάλεσμα στον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής.

video


 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews