inkomotininews@gmail.com

Η μάχη του παρασκηνίου για την εκλογή Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής


Φουντώνει η μάχη του παρασκηνίου ενόψει της εκλογής νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής στις 22/2, κατά τη διήμερη (21 & 22 / 2) συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Σε αυτήν ρίχνονται σιγά-σιγά και ποικίλα δημοσιεύματα. Κάποια επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ κάποιου υποψηφίου Ιεράρχη τεχνηέντως, και κάποια άλλα με εξώφθαλμο τρόπο.

Ιδού δύο χαρακτηριστικά δημοσιεύματα:

Το πρώτο, το οποίο προσπαθεί να μας πείσει ότι δημοσιοποιεί επιστολή…ενοριτών, το αλιεύσαμε από το ierovima.gr.

Το δεύτερο, είναι ένα κατατοπισμένο ως προς τα προεκλογικώς διαδραματιζόμενα άρθρο του κ. Σωτήρη Τζούμα, και το εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα sotirioslogos.gr.

Ιδού λοιπόν:

«Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να τον δούμε Δεσπότη

Από ενορίτες λάβαμε και δημοσιεύουμε το κάτωθι κείμενο που ήδη έχει δημοσιευθεί και σε άλλες ιστοσελίδες:

“Ο Αρχιμανδρίτης  Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισσού, με πολύπλευρο εκκλησιαστικό έργο και πνευματική διακονία, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος  για την χηρεύουσα θέση της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ο Πανοσιολογιότατος γεννήθηκε στην Καβάλα, αποφοίτησε από την εκκλησιαστική σχολή Ξάνθης, χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στην Καβάλα, και υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυξ.

Σας παρουσιάζουμε μέρος από το πλούσιο έργο του στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού:

α) Κατηχητικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

β) Αγιογραφική Μελέτη (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5:00 – 7:00 μ.μ.).

γ) Αγιογραφικός και Προνοιακοί Κύκλοι.

δ) Ιεραποστολική Ομάδα που απαρτίζεται από κυρίες που επισκέπτονται τις φυλακές (και ασχολούνται ιδιαίτερα με τη φροντίδα των αποφυλακιζομένων και την προσαρμογή τους στην κοινωνία), τα νοσοκομεία και τα ευαγή ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ε) Αντιαιρετική ομάδα.

στ) Ομάδα επισκέψεων κατ’ οίκον ενοριτών με προβλήματα κάθε είδους.

ζ) Ομάδα ευρέσεως εργασίας.

η) Ιερά Εξομολόγηση και τέλεση Αγρυπνιών.

θ) Ομάδα διοργανώσεως εκδηλώσεων, διαλέξεων κλπ.

ι) Έκδοση κάθε χρόνο έντοιχου ημερολογίου και ημερολογίου τσέπης.

κ) Αιμοδοσία κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται με την καθημερινή επαφή, συνεργασία και καθοδήγηση των ομάδων με τον προϊστάμενο και τον εφημέριο του Ναού, οι οποίοι σημειωτέον, προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους.

Οπωσδήποτε το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την ύπαρξη του Φιλοπτώχου Ταμείου του, το οποίο συντηρείται με τις δωρεές των πιστών, και ασφαλώς με την ολοκληρωτική αφοσίωση των κυριών μελών του.
Από το ταμείο αυτό ενισχύονται κάθε μήνα 25 άπορες οικογένειες, αγοράζονται φάρμακα, δίδονται ενισχύσεις σε στρατιώτες, φοιτητές και σε άλλους συνανθρώπους μας αναξιοπαθούντες.

Τέλος, να μην παραλειφθεί η δωρεάν καθημερινή σίτιση 50 συνανθρώπων μας, ευγενική προσφορά του κ. Παπαδημητρίου από το ξενοδοχείο “Olympic Royal”».

Το κείμενο καταλήγει με την  ευχή: "Ο Θεός να μας αξιώσει να τον δούμε Μητροπολίτη!"



Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής, και οι 4+1+1 = 6 υποψηφιότητες!

του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η ακριτική Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής είναι κενή μετά τον θάνατο του επί 38 ολόκληρα χρόνια ποιμενάρχη της Δαμασκηνού!

Ο Δαμασκηνός ήταν μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία της Εκκλησίας μας και εργάσθηκε με ζήλο και αυταπάρνηση στην ακριτική επαρχία που του ενεπιστεύθηκε η Εκκλησία το 1974, σε μια δύσκολη εποχή για τα εθνικά μας θέματα.

Σήμερα η Ιεραρχία καλείται να επιλέξει τον διάδοχό του.

Ήδη ορίστηκε η σύγκληση της Ιεραρχίας για 21 και 22 Φεβρουαρίου, και το χρονικό διάστημα που μένει μέχρι τότε, καλούνται όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για να καταλάβουν το θρόνο, να εργασθούν κόσμια και διακριτικά για την άγρα ψήφων εκ μέρους των εκλεκτόρων Ιεραρχών.

Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ευθέως το ενδιαφέρον τους είναι τέσσερις:

- Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής, Αρχιμανδρίτης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος. Η υποψηφιότητά του θεωρείται βέβαιη. Ο εν λόγω κληρικός κατάγεται από την Ηλεία και είναι πνευματικό ανάστημα του Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Κανονικά ανήκει στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Είχε τεχνηέντως “επιστρατευθεί” τα τελευταία χρόνια για να συνδράμει τον Γέροντα Μαρωνείας Δαμασκηνό στο έργο του. Πρόκειται για έναν ηπίων τόνων και αξιώσεων κληρικό. Η υποψηφιότητά του ενισχύεται από τον Σιδηροκάστρου Μακάριο με τον οποίο συνυπηρετούσαν στην Αλεξανδρούπολη επί Ανθίμου του Α´ (νυν Θεσσαλονίκης) και...“εκπαραθυρώθηκαν” τρόπον τινά και οι δύο για να μείνει μόνος κυρίαρχος στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης ο νυν Μητροπολίτης Άνθιμος ο Β´, ο οποίος ενθαρρύνει επίσης τον Κωνστάντιο στο να θέσει υποψηφιότητα. Ενώ από κοντά είναι και ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, λόγω εντοπιότητας, και άλλοι Ιεράρχες.

- Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μουτάφης. Σαν…“έτοιμος από καιρό”! Ο εν λόγω κληρικός θεωρείται και συζητείται ως υποψήφιος για την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής από την ημέρα της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο και της χειροθεσίας του σε Αρχιμανδρίτη! Προφανώς μετά από τόσα χρόνια το...εμπέδωσε αρκετά και ήλθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου για να το ζήσει! Την υποψηφιότητά του, παρά το νεαρόν της ηλικίας του (είναι μόλις 42 ετών) ενθαρρύνουν ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ενώ “σημαιοφόρος” της έχει αναλάβει εργολαβικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

- Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Παλαιός και έμπειρος κληρικός, οι πληροφορίες μας λένε ότι είχε πάρει από καιρό το πράσινο φως από τον Αρχιεπίσκοπο να θέσει όταν έλθει η ώρα υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Ο ίδιος έχει αρχίσει να τηλεφωνεί στους Ιεράρχες και να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος μάλιστα ότι διαθέτει και την υποστήριξη των…δεξιών και αριστερών βραχιόνων του Αρχιεπισκόπου! Όσο περνάνε οι μέρες έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά!

- Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, προϊστάμενος θρησκευτικών υπηρεσιών της Αστυνομίας. Υποψηφιότητα που ακούγεται ότι τίθεται για εθνικούς λόγους. Η υποψηφιότητα αυτή ενισχύεται όπως λέγεται από τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα απευθύνουν επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες για να ζητήσουν την προαγωγή του εν λόγω κληρικού.

Αυτές είναι οι τέσσερις πρώτες υποψηφιότητες όπως έχουν καταγραφεί από την πρώτη στιγμή που ετέθη θέμα εκλογής νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, και μάλιστα πολύ προ της κοίμησης του Γέροντος Δαμασκηνού.

Στο μεταξύ ,οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν ακόμη δύο υποψηφιότητες!

- Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος. Ακούγεται το τελευταίο κυρίως διάστημα, και ενθαρρύνεται όπως λέγεται από πολλούς Ιεράρχες της ισχυρής πτέρυγας της Ιεραρχίας, της λεγομένης Χριστοδουλικής, αλλά και από Ιεράρχες της Πρεσβυτέρας Ιεραρχίας. Πρόκειται για πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος την εποχή της εκκλησιαστικής κρίσης του 2005 προτίμησε να παραιτηθεί από τον θρόνο της Μητρόπολης Φαναριοφερσάλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατούσε τότε και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, παρά να τεθεί σε εξάμηνη διαθεσιμότητα (όπως προέβλεπε και επέτρεπε ο περίφημος νόμος Κακλαμάνη, ο οποίος ακόμη να...καταργηθεί!), μέχρις ότου να διαλευκανθεί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και να επιστρέψει μετά στα καθήκοντά του! 

Ο Θεόκλητος τότε έπαιξε τον ρόλο της εκκλησιαστικής “Ιφιγένειας” που θυσιάσθηκε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και για να σταματήσουν τα Μ.Μ.Ε. το έργο σπίλωσης της Εκκλησίας και διασυρμού των κληρικών. Μόλις παραιτήθηκε ο Θεόκλητος, ως δια μαγείας, οι παντός είδους νεκροθάφτες έκρυψαν τα φτυάρια τους και ηρέμησε η Εκκλησία! Τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο, μετά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάρρευση όλων των κατηγοριών, προσπάθησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να τον αποκαταστήσει πριν φύγει από τη ζωή και μάλιστα στη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Αλλά την εποχή εκείνη ενώθηκαν και συμμάχησαν όλες οι αντιδραστικές και λοιπές υπόγειες δυνάμεις που δεν ήθελαν την επιστροφή και την επαναδραστηριοποίηση του Θεόκλητου παρά τω Αρχιεπισκόπω και μάλιστα σε καλύτερη Μητρόπολη, και αποθάρρυναν τον Αρχιεπίσκοπο να προχωρήσει στην εκλογή αυτή, με αποτέλεσμα να καταλήξει – αφού προηγουμένως έθεσε ο αείμνηστος Πρωθιεράρχης ένα ερώτημα προς έναν εκ των συνομιλητών του το μοιραίο εκείνο βράδυ που εσυζητείτο το θέμα, για να πάρει την απάντηση που τον ικανοποίησε πλήρως – στην υποψηφιότητα του νυν Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου. Άλλος λόγος άλλης γραφής μας, όμως, η πλήρης καταγραφή των παρασκηνίων της εκλογής. 

Την υποψηφιότητα του Βρεσθένης Θεοκλήτου για την Μητρόπολη Μαρωνείας, ενισχύει κατά τα φαινόμενα προς το παρόν τουλάχιστον, η ισχυρή ομάδα των Χριστοδουλικών, και μάλιστα Ιεράρχες με δύναμη και επιρροή στην Ιεραρχία, αλλά και σεβαστοί Ιεράρχες από την πρεσβυτέρα Ιεραρχία, δεδομένου ότι όλοι έχουν πάρει στο προσκέφαλό τους την τελευταία επιθυμία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που στις τελευταίες συναντήσεις του μαζί τους, τους ζητούσε να φροντίσουν με την πρώτη ευκαιρία για την αποκατάσταση του Θεοκλήτου, επειδή εκείνος έφευγε από τη ζωή χωρίς να προλάβει να τον αποκαταστήσει. Πολλοί είναι οι Ιεράρχες εκείνοι που νοιώθουν ακόμη ευγνωμοσύνη προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο οποίος τους έδωσε την Αρχιερωσύνη, και θέλουν τώρα – μετά από αρκετά χρόνια – να επιστρέψουν τα τροφεία της αγάπης των και της ευγνωμοσύνης των προς τον Μακαριστό Πρωθιεράρχη στο πρόσωπο του Θεοκλήτου. Θα φανεί αν η ενθάρρυνση της υποψηφιότητας αυτής έχει βάση και βάρος και αν οι Ιεράρχες που την ενισχύουν αυτή τη στιγμή κρατήσουν τον αρχιερατικό λόγο τους. Ο Βρεσθένης Θεόκλητος πάντως, διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για να θέσει υποψηφιότητα σε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά Μητρόπολη, που απαιτεί ανύστακτη διακονία και διακριτική δράση σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. 

Μέχρι στιγμής όμως ο Θεόκλητος δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία της υποψηφιότητάς του. Είναι προφανές ότι θα ήθελε η όποια κίνησή του, παρά την παρασκηνιακή ενθάρρυνση που υπάρχει από έναν σημαντικό αριθμό Ιεραρχών, να γίνει σε πλήρη συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεδομένου ότι το θέμα της όποιας υποψηφιότητας τελεί πάντοτε υπό την δική του έγκριση (άγραφος κανόνας που σπάνια ανατρέπεται).

- Το…“κρυφό χαρτί”. Πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι ο άσσος τρόπον τινά που κρύβει στα αρχιεπισκοπικά μανίκια του ο Αρχιεπίσκοπος, και την οποία θα παρουσιάσει όπως λένε οι καλώς γνωρίζοντες τελευταία στιγμή για να υπερκεράσει τις άλλες υποψηφιότητες. Είναι μια αουτσάιντερ υποψηφιότητα, ενός δικού του ανθρώπου, που θα έχει τα διακριτικά γνωρίσματα μιας εκκλησιαστικής...φίρμας – άραγε, όπως ακριβώς τη νοούσε και την προωθούσε με τον όρο αυτό και ο Γέρων πρώην Πειραιώς Καλλίνικος; Ίδωμεν!

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο λόγος που οδηγεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο σε αυτή την εκλογή, είναι η ευαισθησία που έχει όπως λένε οι δικοί του άνθρωποι για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη της Θράκης, που δοκιμάζεται, και μέρα με τη μέρα χάνεται και γίνεται βορά στα στόματα και στις αδηφάγες ορέξεις των γειτόνων μας Τούρκων. Ομολογουμένως, έστω και όψιμο το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν βλάπτει. Αντιθέτως. Όταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος φώναζε για τη Θράκη που χάνουμε και έθετε σε λειτουργία και εφαρμογή το επίδομα του τρίτου τέκνου για τις χριστιανικές οικογένειες της Θράκης, κάποιοι ανεγκέφαλοι – εντός και εκτός της Ιεραρχίας – τον λοιδορούσαν και τον μέμφονταν γιατί βάζει την Εκκλησία σε μια άσκοπη δαπάνη και την αναμιγνύει δήθεν στα πόδια των πολιτικών. Σήμερα όλοι επαινούν και μνημονεύουν τον μεγάλο Αρχιεπίσκοπο γι’ αυτή την πρωτοβουλία του η οποία αποδίδει καρπούς! Και προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όχι μόνο δεν το σταμάτησε ως μέτρο, αλλά έδωσε εντολή στη συνέχιση και επέκτασή του παρά το βαρύτατο κόστος του για την Εκκλησία. Προφανώς εξ αυτού του προβληματισμού και της ευαισθησίας ορμώμενος θέλει να έχει και την τελευταία λέξη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Έτσι έχει μέχρι στιγμής το τοπίο των υποψηφιοτήτων για την ιστορική Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Κάναμε μια πρώτη καταγραφή, και εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε πολλά να πούμε για τα συμβαίνοντα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Όρεξη να έχετε να μας διαβάζετε!»

ΠΗΓΗ:http://www.sotirioslogos.gr/index.php/gnomes/editorial/3081-4-1-1-6

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: inkomotini









2 σχόλια:

karydia9 είπε...

ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΛΟΣ ΘΕΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ !!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !

Ανώνυμος είπε...

Έχουν πέσει όλοι να ''φάνε'' τον Παντελεήμονα τον Μουτάφη! Ξαφνικά ,ενό μπορούσε να είναι Πρωτοσύγκελλος σε Μητρόπολη της Θράκης, δεν μπορεί να είναι Μητροπολίτης.... Κρίμα ! Ο Παντελεήμων δεν θα χαθεί και να μην γίνει... Η Θράκη όμως έτσι που το πάνε τί θα γίνει; Έπειτα προκείπτει και ένα ακόμα εύλογο ερώτημα : Ο Βρεσθένης, δεν ήταν ικανός να ποιμάνει την Καρδίτσα και είναι ικανός να ποιμάνει την Κομότηνή;;; Περίεργα πράγματα......

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews