inkomotininews@gmail.com

Ευρ. Στυλιανίδης: «Η κυβέρνηση Σαμαρά απέτρεψε την ολική καταστροφή»

Στη σύντομη τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από 15 ακριβώς μήνες η Ελλάδα βρέθηκε στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας.

Η απειλή μίας άτακτης χρεοκοπίας, ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη, και η πληγωμένη διεθνής μας αξιοπιστία, μας οδηγούσαν μαθηματικά στη διεθνή απομόνωση, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, όσο και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Κυβέρνηση Σαμαρά επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για να αποτρέψει την ολική καταστροφή.

Πήρε αποφάσεις επώδυνες και αντιλαϊκές. Διακινδύνευσε τον κλονισμό ακόμα και παραδοσιακών κοινωνικών της συμμαχιών, με μοναδικό στόχο να περισώσει ό,τι είχε επιτύχει ο ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτός ο πρώτος γύρος αγώνα βεβαίως ανέδειξε τον Ελληνικό λαό στον μεγάλο πρωταγωνιστή της κρίσης.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επέδειξαν απίστευτη ωριμότητα, υπομονή και αυτοθυσία, παρότι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να κλονίζεται και τη ζωή τους να αλλάζει.

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, η Κυβέρνηση πέτυχε τους ενδιάμεσους στόχους που είχε θέσει:

- απέφυγε την χρεοκοπία.

- διατήρησε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

- ανέκτησε σημαντικό ποσοστό της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά στον τομέα του, δουλέψαμε και ανεβήκαμε μία πρώτη μεγάλη ανηφοριά.

Θυμίζω, στον τομέα όπου είχα την τιμή να προΐσταμαι, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι όταν αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2012:

- 75 Δήμοι ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας απειλώντας να δημιουργήσουν πιστωτικό γεγονός.

- οι πλατείες ήταν γεμάτες από διαδηλώσεις εργαζομένων.

- οι οφειλές των ΟΤΑ ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ.

- τα κοινωνικά δίκτυα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Έναν χρόνο μετά, όταν παρέδωσα στον επόμενο συνάδελφό μου,

- τα χρέη είχαν ρυθμιστεί και οι Δήμοι διεσώθησαν.

- οι εργαζόμενοι είχαν επανέλθει στις θέσεις τους.

- επιτύχαμε στον ενοποιημένο προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης πρωτογενές πλεόνασμα 483 εκατ. ευρώ.

- είχαμε μοιράσει στις τοπικές αγορές μέσα σε λίγους μήνες περισσότερα από 400 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμών οφειλών.

- είχε ξεκινήσει το νοικοκύρεμα της λειτουργίας και η εξυγίανση των ΟΤΑ

- είχαν σωθεί τα κοινωνικά δίκτυα που επανενεργοποιήθηκαν στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την Ελλάδα να προβεί σε μία πειστική και ρεαλιστική πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κεφαλαιοποιώντας τις θυσίες του λαού και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης της.

Ο Πρωθυπουργός αυτός πρώτος το συνειδητοποίησε και το επιδιώκει.

Σε αυτή τη στιγμή λοιπόν, το Ελληνικό Κοινοβούλιο έπρεπε να αθροίζει δυνάμεις για να πολλαπλασιάζει αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση έπρεπε να συμπαρίσταται για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη στροφή στην πραγματική οικονομία και σε μία στοχευμένη κοινωνική πολιτική κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες. Τώρα έπρεπε, αντί να εξαντλούμαστε σε περιττές και ξεπερασμένες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, να αναδεικνύουμε όλοι μαζί τις αρετές ενός λαού που ενώνεται στα δύσκολα και ξέρει να κερδίζει τον διεθνή θαυμασμό και να κατοχυρώνει το μέλλον του.

Δυστυχώς όμως, αντί να συμβεί αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτάχθηκε στον μικροκομματισμό και εγκλωβίστηκε στον διχαστικό φανατισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να μπει δίπλα μας στη διαπραγμάτευση ενισχύοντας τη φωνή της Ελλάδας, αντί να συνεισφέρει αποφάσεις και ψηφίσματα, έστω της δικής του ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, υπέρ των ελληνικών διεκδικητικών στόχων, επέλεξε την επιστροφή σε μία νοοτροπία του παρελθόντος. Επέλεξε τον εγκλωβισμό του σε μία καταγγελτική λογική που διχάζει αντί να ενώνει, κατηγορεί αντί να αντιπροτείνει, φανατίζει αντί να συμπαρίσταται, αποπροσανατολίζει αντί να ενημερώνει, ιεραρχεί το τακτικό μικροκομματικό συμφέρον πάνω από την εθνική και κοινωνική επιδίωξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω ειλικρινά ότι δεν αξίζει στον λαό μας αυτή η νοοτροπία. Η Ελλάδα χρειάζεται άλλη αντίληψη για το μέλλον. Η κρίση κρύβει μέσα της πολύτιμες ευκαιρίες που δεν πρέπει να τις χάσουμε αυτή τη φορά επαναλαμβάνοντας λάθη του χθες.

Το Εθνικό Κοινοβούλιο απόψε, πρέπει να στείλει ένα διπλό μήνυμα:

Προς τους Έλληνες, ότι ο πολιτικός κόσμος ωρίμασε και έμαθε επιτέλους να βάζει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από πάθη, μικροκομματισμούς και ιδιοτέλειες.

Προς τον διεθνή παράγοντα, ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας είναι ενωμένος και αποφασισμένος να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τη μία, αλλά να μη δεχθεί από την άλλη τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής, την αμφισβήτηση της εθνικής αξιοπρέπειας με νέα οριζόντια μέτρα, και την εκτέλεση της πραγματικής οικονομίας της χώρας, που αποτελεί και τη μόνη ελπίδα γρήγορης ανάκαμψης,

Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, οπλίζει τον πρωθυπουργό και τη Κυβέρνηση με δύναμη για να βγάλει εις πέρας τη σημαντική αυτή εθνική διαπραγμάτευση. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews