inkomotininews@gmail.com

Έκθεση κειμηλίων με θέμα την προσφορά των Κυπρίων στους Αγώνες του Έθνους

«Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την επανάσταση του ’21 στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι ο τίτλος της έκθεσης κειμηλίων που συνδιοργανώνει στην Πύλη...
...Αμμοχώστου της Λευκωσίας το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Στις προθήκες και στα πανό θα εκτίθενται τεκμήρια της έμπρακτης συμμετοχής των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες του ελλαδικού χώρου, καθώς και προσωπικά αντικείμενα Κυπρίων ηρώων ιδιαίτερης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους αλλά και ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στη Μακεδονία και τη μεγαλόνησο, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, από τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου.

Επιμελητές της είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο κ. Νικόλαος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και τις φωτογραφίες διέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου.

Επίσης, για την υλοποίηση της έκθεσης, συνεργάστηκαν το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ και η Τράπεζα Κύπρου.

Αναφερόμενος στη σημασία της έκθεσης, ο κ. Καράογλου σημείωσε: «Η έκθεση εξιστορεί τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον Ελλαδικό χώρο, σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία, και διδάσκει ότι η ελευθερία κερδίζεται και διατηρείται με θυσίες, αγώνες και συνεχή προσπάθεια. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό το “ζωντανό” μάθημα ιστορίας, με απώτερο σκοπό να υπενθυμίσουμε ότι ο Ελληνισμός ενωμένος δεν γονατίζει, αλλά συνεχίζει να μάχεται μέχρι τη δικαίωση, όσες θυσίες και αν χρειαστούν, όσοι αγώνες και αν απαιτηθούν».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews