inkomotininews@gmail.com

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αποτελούν μέρος Παγκόσμιου Προγράμματος...
...της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International).

Οι συγκεκριμένες καταμετρήσεις αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης βιοποικιλότητας. Οι καταγραφές εστιάζονται κυρίως στα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, χωρίς να εξαιρούνται βέβαια και άλλα είδη, όπως κάποια αρπακτικά ή θαλασσοπούλια.

Έτσι, κάθε χρόνο, σε περισσότερες από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, καταμετρώνται περίπου 30-40 εκατομμύρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

Οι στόχοι της πολύ σημαντικής αυτής απογραφής, είναι:

• Να παρακολουθούνται το μέγεθος και οι τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, και να καταγράφονται οι αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή τους.

• Να προσδιορίζονται οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Να αντλούνται πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων, μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών, και άλλων μέσων.

Στην περιοχή της ΑΜ-Θ οι καταμετρήσεις έγιναν το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου, καλύπτοντας όλη την περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ, στο Δέλτα του Νέστου, στις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής,  στη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο-Λάγος, στις θρακικές λιμνοθάλασσες, στη λίμνη Ισμαρίδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, όπως κάθε χρόνο προσέφερε τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα μεταφοράς, και φυσικά συμμετείχε στις καταμετρήσεις με το προσωπικό του.

Φέτος, δε, για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια συλλογής περισσότερων δεδομένων για τους πελεκάνους σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι’ αυτόν το λόγο, εκτός από την καταμέτρηση των πελεκάνων, έγινε και διάκριση μεταξύ ενήλικων και ανώριμων ατόμων.

Το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Εκτός από τα γνωστά και πλέον συνηθισμένα είδη που καταγράφηκαν, όπως τα εντυπωσιακά πολλά φοινικόπτερα, οι πρασινοκέφαλες, οι πελεκάνοι, οι κύκνοι, κ.ά., παρατηρήθηκαν και πιο σπάνια, όπως βουκεφάλα, ασπρομέτωπη χήνα και θαλασσοπρίστης.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, μέσα από τις καταμετρήσεις αυτές, διαπιστώθηκε ο τεράστιος πλούτος της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα της μεγάλης βιοποικιλότητας της περιοχής, γεγονός που καθιστά όλους τους αρμόδιους φορείς, υπεύθυνους για τη διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews