inkomotininews@gmail.com

Παρέμβαση Τ. Κουίκ για τη φορολογική μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών

«Συνώνυμο του «εγκληματία» θεωρείται ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, αφού έχει περιορισμένα δικαιώματα και αντιμετωπίζεται ως οιονεί...
...«εγκληματίας», ο άνθρωπος που επέλεξε να κάνει μια δική του δουλειά και να μη γίνει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος».

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Κύριε  Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «olympia.gr» σχετικά με την φορολογική μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας.

Παρατηρείται μια συνεχής διάκριση σε βάρος τους, από την εξαίρεσή τους ως προς τις διάφορες φοροαπαλλαγές, μέχρι και της μεγάλης προκαταβολής φόρου που υποχρεούνται να πληρώνουν. Στην δημοσίευμα, με την υπογραφή του κ. Πέτρου Χασάπη, που παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, αναφέρονται τα εξής:

«Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, θεωρείται κάτι σαν συνώνυμο του “εγκληματία”. Αυτό στην ουσία εξάγεται από τον ίδιο το φορολογικό νόμο. Ο άνθρωπος που επέλεξε στην Ελλάδα να κάνει μια δική του δουλειά και να μην γίνει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, αντιμετωπίζεται ως οιονεί “εγκληματίας” και έχει περιορισμένα δικαιώματα. Η δε Δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια, παρά τις σχετικές προσφυγές που γίνονται.

Για τον ελεύθερο επαγγελματία δεν ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, δηλαδή η συνταγματική αρχή της ισότητας.

1) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η φοροαπαλλαγή που ισχύει για τους μισθωτούς και φυσικά και για τους δικαστές, βουλευτές, κ.λ.π. Φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

2) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η έκπτωση με τη συλλογή αποδείξεων.

3) Υποχρεωτικά οι συναλλαγές του γίνονται μέσω τραπέζης πάνω από ένα ορισμένο ποσό.

4) Φορολογείται με διαφορετική φορολογική κλίμακα από το πρώτο ευρώ.

5) Ισχύουν γι’ αυτόν τεκμήρια εισοδήματος, για τα οποία φορολογείται και οφείλει ΦΠΑ, άσχετα αν πέτυχε τα τεκμαρτά εισοδήματα.

6) Το κράτος του αρπάζει το 55% ως προκαταβολή επί του φόρου της χρήσεως, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του πλανήτη.

7) Τηρεί μόνος του τα φορολογικά βιβλία, γιατί δεν έχει να πληρώσει λογιστές και φυσικά κάνει μικρολάθη, στον απίθανο κόσμο του φορολογικού λαβύρινθου και των 1.500 εγκυκλίων μέσα σε τρία χρόνια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει αυτοπεραίωση, να φορολογείται περισσότερο και να αναγκάζεται, όποτε επιθυμεί η κυβέρνηση, να υποβάλλεται και σε γενική φορολογική περαίωση, οπότε και καταβάλει και νέα ποσά.

8) Πληρώνει χαράτσια υπέρ των ανέργων υπαλλήλων, χωρίς να νοιάζεται κανείς για το εάν αυτός έχει να ζήσει.

9) Πληρώνει επιπρόσθετο τέλος ανάλογα με τα έσοδά του.

10) Είναι εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε καταγγελία του κάθε «κουκουλοφόρου» υφιστάμενος έναν απίστευτο προσωπικό, οικογενειακό και περιουσιακό Γολγοθά.

11) Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να απεργήσει, ούτε να κλείσει τους δρόμους για να εκβιάσει την κυβέρνηση. Τα δε συνδικαλιστικά του όργανα είναι πλήρως κομματικοποιημένα και εκτελούν πιστά τις κομματικές εντολές.

12) Πληρώνει φυσικά μόνος του τα ασφαλιστικά ταμεία (και όχι κάποιος εργοδότης) άσχετα με τα εισοδήματά τους ή τις ζημιές του και αν δεν τα πληρώσει θα του γίνει κατάσχεση και θα πάει φυλακή. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση υγείας και να καταφεύγουν στους “Γιατρούς του Κόσμου”. Όμως η φορολογική εξόντωσή τους συνεχίζεται αμείωτη.

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές διαφοροποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους πολίτες στην Ελλάδα, που καταργούν πλήρως την αρχή της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν υποβάλλεται σε όλη αυτή τη εξοντωτική φορολογική μεταχείριση ο ελεύθερος επαγγελματίας; Διότι η «τίμια» άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, τον θεωρεί οιονεί “απατεώνα” και εκ προοιμίου “φοροκλέπτη”, εκθέτοντάς τον στην Κοινή Γνώμη και υποβάλλοντάς τον σε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, που παραβιάζει άμεσα την συνταγματική αρχή της ισότητας, προκειμένου να του αρπάξει αδιαμαρτύρητα τα πάντα».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γνωρίζετε ότι καταπατάτε το άρθρο 4 παρ. 1, 2 και 5 του Συντάγματος «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»;

2) Θα μεριμνήσετε επιτέλους ώστε οι φορολογούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάψουν να ταλαιπωρούνται στις ατελείωτες ουρές των Δ.Ο.Υ., λόγω ανικανότητας της Διοίκησης να κατανείμει ορθώς το προσωπικό;

3) Για ποιο λόγο ζητούν οι φορολογικές αρχές να προσκομίζονται δικαιολογητικά από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς, ενώ θα μπορούσε να αναζητά τα έγγραφα αυτά με εσωτερική αλληλογραφία;

4) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την άμεση πίστωση των πληρωμών στο TAXIS;

5) Θα επαναξιολογήσετε τους Προϊσταμένους και τους Τμηματάρχες των Δ.Ο.Υ. που δεν γνωρίζουν ούτε καν τα βασικά κατά τη συναλλαγή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες; (Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα: για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας με μη οφειλές, ζητήθηκε από τη σύζυγο να υποβάλλει ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ προκειμένου να γίνει διαχωρισμός χρεών!!!!!!)

6) Θα συνεχίζετε να φορολογείτε με διαφορετική κλίμακα τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;


7) Ενώ εσείς αυξάνετε τις φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας ως προς την επιστροφή φόρων προς αυτούς;».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews