inkomotininews@gmail.com

Κρούσμα κοροναϊού – MERS στην Ελλάδα

Προκαλεί οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και προκαλεί υψηλή θνητότητα.

Κρούσμα λοίμωξης από κοροναϊό – MERS, σε 69χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε ειδική μονάδα...
...αναπνευστικών νοσημάτων, επιβεβαίωσε το  Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Ο 69χρονος αφίχθη στην Ελλάδα προχθές, Μεγάλη Πέμπτη, από την πόλη Jeddah της Μαλαισίας, και εμφάνισε παρατεινόμενο πυρετό. Υποβλήθηκε σε κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ενώ ήδη έχει εφαρμόσει και όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά τυχόν ανίχνευση περαιτέρω περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας. Στα πλαίσια του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR) καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι επειδή έχουν ληφθεί στην Ελλάδα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν αναμένεται διασπορά της νόσου  και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό.

Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS.  Ο κοροναϊός – MERS είναι νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο, και δεν έχει άμεση συγγένεια με τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με ποσοστό θνητότητας σχεδόν 50%!

Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 93 προκάλεσαν τον θάνατο.

Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα).

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου  εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι αυτά που  ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχα, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησο), και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews