inkomotininews@gmail.com

Το ΠΑΜΕ Ροδόπης για το θανατηφόρο στο εργοτάξιο της «Ιόνιος Κατασκευαστικής»


Ανακοίνωση σχετικά με το θανατηφόρο ατύχημα στο εργοτάξιο της «Ιόνιος Κατασκευαστική» που κατασκευάζει τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Βουλγαρίας, εξέδωσε το ΠΑΜΕ Ροδόπης, καλώντας τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν ενάντια «στους εκβιασμούς των ασύδοτων εργοδοτών και στις αντεργατικές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων».

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, προστέθηκαν ακόμα δύο συνάδελφοί μας που εργάζονταν στο εργοτάξιο της «ΙΟΝΙΟΣ» στην Κομοτηνή, το οποίο κατασκευάζει τον κάθετο άξονα της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» από την Κομοτηνή στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Οι δύο συνάδελφοί μας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους με φορτηγό, το οποίο κουβαλούσε οικοδομικό υλικό στον χώρο εργασίας τους, και το οποίο ξέφυγε από την πορεία του.

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των δύο νεκρών συναδέλφων, καλεί τους εργαζόμενους του νομού μας να βγάλουν συμπεράσματα για τις αιτίες των συνεχώς αυξανόμενων εργατικών ατυχημάτων που συχνά είναι και θανατηφόρα.

Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια τα εργατικά ατυχήματα να φανούν ως «τυχαία» γεγονότα ή ως συμβάντα που την ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι απλήρωτοι μήνες εργασίας, η αύξηση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για την ολοκλήρωση των έργων ή της παραγωγής, η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων, καθώς και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας και πρόληψης, αποτελούν τους πραγματικούς λόγους που προκαλούνται τα εργατικά ατυχήματα.

Και στην περίπτωση της «ΙΟΝΙΟΣ» οι εργάτες βρίσκονται από τη μια πάνω από 6-7 μήνες απλήρωτοι, ενώ από την άλλη τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν την αιτία τους σε έναν κοινό παρονομαστή. Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που μαζί με το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετεί η κάθε κυβέρνηση, κάνει ασύδοτους τους εργοδότες, οι οποίοι μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών τους δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των εργατών και των οικογενειών τους.

Το περιστατικό που συνέβη στην «ΙΟΝΙΟΣ» δεν είναι μεμονωμένο. Τόσο στο νομό μας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ατυχημάτων με τραυματίες ή νεκρούς, στους χώρους εργασίας.

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ καλεί τον κάθε συνάδελφό μας και την καθεμιά συναδέλφισσά μας, να μετατρέψουν τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση που νοιώθουν σε Οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πραγματική αιτία που γεννά, όχι μόνο τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και όλα τα δεινά που ζούμε τα λαϊκά στρώματα.

Να μην υποκύπτουν μπροστά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που με πρόσχημα την κρίση ή με την απειλή της απόλυσης, μας έχουν να δουλεύουμε υπό απάνθρωπες συνθήκες. Να αγωνιστούν για έναν κατασκευαστικό τομέα αποκλειστικά δημόσιο, που θα σχεδιάζει τα έργα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε δρόμους, στην αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, σε κτίρια, στην κατοικία κτλ.

Να παλέψουν από κοινού, με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κάθε αστικής κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Να παλέψουν από κοινού για έναν ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΑΚΑΤΗΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΤΣΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews