inkomotininews@gmail.com

«Κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα» - Παρέμβαση Κ. Αρσένη για την προστασία δελφινιών και φαλαινών


Γραπτή ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχουν δελφίνια και φάλαινες, εξ αιτίας της έναρξης σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου.

Σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Αρσένης, σημείωσε ότι οι έρευνες, που θα γίνονται σε 24ωρη βάση για ένα τρίμηνο, «μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας, και είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς».

Υπενθυμίζοντας δε την υποχρέωση της χώρας μας...
...που απορρέει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συμφωνία ACCOBAMS «να έχει επαρκή αριθμό παρατηρητών κητωδών στα πλοία που θα κάνουν σεισμικές έρευνες», επισημαίνει ότι «στο νορβηγικό πλοίο (σ.σ. που διεξάγει τοις έρευνες) θα υπάρχει ένας οπτικός και ένας ακουστικός παρατηρητής, που για να κάνουν τη δουλειά τους θα πρέπει να μην κοιμηθούν καθόλου για τρεις μήνες».

Συμπεραίνοντας επομένως ότι «επειδή αυτό δεν γίνεται», υποστηρίζει πως «αναμένεται να μην υπάρχουν παρατηρητές κητωδών σε υπηρεσία κατά μεγάλα διαστήματα κάθε ημέρα, κατά τα οποία οι έρευνες θα είναι ανεξέλεγκτες ως προς τις επιπτώσεις τους στα κητώδη».

Καταλήγοντας, ζητά «αντί για 2 οι παρατηρητές να γίνουν το λιγότερο 7, ώστε ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται σε βάρδια 2 οπτικοί και 1 ακουστικός», και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να ζητήσει άμεσα την αύξηση των παρατηρητών, δημιουργώντας άλλωστε έτσι τουλάχιστον 5 ακόμη θέσεις εργασίας».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews