inkomotininews@gmail.com

Προκλητική απουσία της Ροδόπης από διαφημιστικό φυλλάδιο


Δεν γίνεται αναφορά στον αρχαιολογικό πλούτο του νομού μας

Το φυλλάδιο παρουσιάζει 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το Βόρειο Έβρο έως τα Στάγειρα Χαλκιδικής χωρίς καμία αναφορά στη Ροδόπη

Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους...
...της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζει εικονογραφημένο φυλλάδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο έφτασε στην περιοχή μας και πρόκειται να μοιραστεί σε πολιτιστικούς χώρους, υπηρεσίες και προφανώς σε χώρους προσβάσιμους από τους επισκέπτες. Σε αυτό παρουσιάζονται συνολικά 13 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Ειδικότερα από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη παρουσιάζονται οι εξής χώροι: αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης, αρχαιολογικό μουσείο Δράμας, αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Θάσος, αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, Μικρή Δοξιπάρα, αρχαιολογικό μουσείο Σερρών, Όλυνθος, Πύργος Ουρανούπολης, Σαμοθράκη, Στάγειρα και Φίλιπποι.  

Μέχρι εδώ όλα καλά, γιατί με μία πιο προσεκτική ανάγνωση θα διαπιστώσει κανείς, ότι από τη λίστα που φθάνει μέχρι τις Σέρρες και τη Χαλκιδική, απουσιάζει η πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Κομοτηνή. Όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνεται η πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης και ολόκληρης της Περιφέρειας, αλλά ούτε καν  κάποιος από τους αρχαιολογικούς της χώρους. Το ερώτημα είναι γιατί και ποιος ευθύνεται για την συγκεκριμένη «διάκριση»; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπαξεβάνης στα χέρια του οποίου έπεσε στο φυλλάδιο. «Είδα με έκπληξη ότι από το φυλλάδιο απουσιάζει το μουσείο της Κομοτηνής, η Μαρώνεια και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι που είναι σημείο αναφοράς τουλάχιστον της Θράκης». Ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις ως πολίτης της Ροδόπης γιατί αποκλείστηκε η ιδιαίτερη πατρίδα του από το συγκεκριμένο διαφημιστικό έντυπο και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. «Να μας πουν αυτοί που επιμελήθηκαν το συγκεκριμένο φυλλάδιο και όσοι πλήρωσαν για την έκδοσή του, γιατί απουσιάζει η Ροδόπη και η Κομοτηνή από αυτό», είπε απευθυνόμενους κυρίως στους τοπικούς πολιτικούς φορείς. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κατά την περίοδο 1937-1962 δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κομοτηνής Αρχαιολογική Συλλογή με αντικείμενα από παράλιους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης. Το 1962 ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Εφορεία Αρχαιοτήτων με έδρα την Κομοτηνή, η οποία στεγάστηκε σε παραδοσιακό κτήριο της οδού Μπακάλμπαση 4 (σημερινή ΔΕΥΚΑΚ). Αυτό αποτέλεσε το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1968-1970 οικοδομήθηκε το νέο αρχαιολογικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1976. Το 1992, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θρακικών Σπουδών οργανώθηκε έκθεση με θέμα ''Αρχαία Θράκη και ελληνικός πολιτισμός" η οποία παραμένει ως σήμερα. Το 1994-95 ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης των οικοπέδων μπροστά και πίσω από το Μουσείο. Τα κτίσματα κατεδαφίστηκαν και το κτήριο του Μουσείου ελευθερώθηκε και κυριαρχεί πλέον στο χώρο του μικρού πάρκου της πόλης με τη λιτή, αλλά επιβλητική αρχιτεκτονική μορφή του. Οι χώροι του όμως είναι πλέον υπερπλήρεις και από το 1998 ετοιμάζεται το κτηριολογικό πρόγραμμα της επέκτασής του. 


Το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής 
Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν, το αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής εγκαινιάστηκε το 1976. Οι εκθέσεις του καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με χρονολογική ακολουθία, χωρίς όμως τη διάσπαση των κατά τόπους ανασκαφικών συνόλων. Στόχος της έκθεσης ήταν να παρουσιαστούν επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προϊστορία και την ιστορία της Θράκης του Αιγαίου. Όλα τα εκθέματα αποκαλύπτουν την σημασία της παρουσίας των Ελλήνων στο βόρειο Αιγαίο και τη δημιουργική πορεία της ελληνικής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού σε μια απομακρυσμένη κατά την αρχαιότητα περιοχή του βορρά. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα, αναμφισβήτητα, είναι η χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) την οποία κρατούσαν στερεωμένη σε κοντάρι οι imaginiferi του ρωμαϊκού στρατού. Το κτήριο του Μουσείου είναι έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και θεωρείται ως προς την αρχιτεκτονική του μορφή το πιο εντυπωσιακό από τα σύγχρονα κτήρια της πόλης. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι η γεωμετρική διάρθρωση των όγκων και των επιφανειών του, οι ανισοϋψείς στέγες με φεγγίτες και παράθυρα, τα αίθρια, τα εσωτερικά και εξωτερικά υπόστεγα, τα παράθυρα με τους χωριστούς φεγγίτες, τα ξύλινα κουφώματα με τις μεταλλικές περσίδες, οι οροφές με τα εμφανή αποτυπώματα των ξυλοτύπων και το χαμηλό τοιχίο-φράχτης που περιβάλλει τον κήπο με τα πεύκα. Η κυρίως έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα από προϊστορικές θέσεις (Νεολιθικές και εποχής Σιδήρου), από ελληνικές αποικίες, ιερά, ρωμαϊκούς οικισμούς και νεκροταφεία. Από το 1987 λειτουργούν στο Μουσείο εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, τα οποία συνοδεύονται από εποπτικό υλικό και ειδικά φυλλάδια. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» Κομοτηνής / Όλγα Τσιούλφα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews