inkomotininews@gmail.com

Εκτοξεύτηκε ο τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος Göktürk 2


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ:

«Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο δορυφόρος παρατήρησης Göktürk 2. Το ταξίδι στο διάστημα του εγχώριου δορυφόρου υψηλής ευκρίνειας της Τουρκίας Göktürk-2 άρχισε με τη διαδικασία εκτόξευσης που έγινε στις 18:12 στη βάση εκτόξευσης Τζιουκουάν στην Κίνα. Ο Göktürk-2 στις 18:26 μπήκε σε τροχιά στα 686 χιλιόμετρα ύψος.

Ο πρόεδρος της βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρωθυπουργός Ερντογάν...
...και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Οζέλ παρακολούθησαν ζωντανά την στιγμή της εκτόξευσης στο TÜBİTAK UZAY.

Ο δορυφόρος GÖKTÜRK-2 έχει ευκρίνεια 2,5 μέτρων και μεγάλο εγχώριο ποσοστό παραγωγής, και παρήχθη από κοινού από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Διαστήματος TÜBİTAK και την TUSAŞ.
Η στιγμή της εκτόξευσης παρακολουθήθηκε ζωντανά στο ινστιτούτο TÜBİTAK UZAY στην πανεπιστημιούπολη του ODTU.

O πρωθυπουργός Ερντογάν στην ομιλία που έκανε είπε: «Σήμερα ζούμε μια ιστορική μέρα για την Τουρκία και το έθνος μας. Ως Τουρκία και στο παρελθόν στείλαμε στο διάστημα δορυφόρο, αλλά σήμερα με τον Göktürk-2 που στείλαμε, πλέον είμαστε μια χώρα που έχουμε λόγο σε αυτόν τον τομέα. Αυτή τη στιγμή ανεβαίνουμε εντός των 25 χωρών στο κόσμο που μπορούν να παράξουν μόνες τους τον δικό τους δορυφόρο».

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης πως ο Göktürk-2 είναι κατά 80% εγχώρια παραγωγή, και είπε πως: «Πέρσι στις 17 Αυγούστου στείλαμε στο διάστημα τον εγχώριο δορυφόρο μας RASAT από την Ρωσία. Και αυτός ήταν επίσης δορυφόρος που παραγάγαμε με ίδιες δυνατότητες. Συνεχίζει τα καθήκοντα του με επιτυχία. Φωτογράφισε το 98% της γεωγραφίας της Τουρκίας.

Ο δορυφόρος αυτός έχει ακόμη πιο προηγμένες ικανότητες αναγνώρισης και παρακολούθησης. Με τον Göktürk-2 θα μπορούμε να παρακολουθούμε ακόμη πιο εύκολα θέματα περιβάλλοντος, εξέλιξης πόλεων και δασών. Θα εντοπίζουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τις φυσικές καταστροφές.

Ο δορυφόρος θα ελέγχεται σε τρεις άξονες και θα μπορεί να παρακολουθεί τα σημεία που θέλουμε στον κόσμο. Ακολούθως θα ανοίξουν ένα ένα τα ηλιακά πάνελ και θα παράγουν το ρεύμα που χρειάζεται».

Οι πρώτες εικόνες από τον δορυφόρο αναμένεται να κατέβουν στο διάστημα από 25 έως 30 Δεκεμβρίου.

Ο GÖKTÜRK-2 είχε σχεδιαστεί να εκτοξευτεί στις 19/12 αλλά λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, η εκτόξευση έγινε μια μέρα
νωρίτερα.

ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΕΧΕΙ 15 ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΜΟΝΩΣΗΣ
Με τον GÖKTÜRK 2 οι επικοινωνίες παγκόσμια θα γίνονται σε 3 μπάντες τύπου S για δέκτες και πομπούς. ΟΙ εικόνες που θα αφορούν πληροφορίες δεν θα στέλνονται ανοιχτά αλλά κωδικοποιημένα, χάρη στο εθνικά ανεπτυγμένο σύστημα κρυπτογράφησης. Η κυλινδρική δομή του δορυφόρου ενσωματώνει κάμερα που μπορεί να παρέχει εικόνες με ευκρίνεια 2,5 μέτρων. Παρέχει δηλαδή την ικανότητα να φωτογραφηθεί ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους. Δηλαδή π.χ. εύκολα μπορεί να παρακολουθηθεί ένα αυτοκίνητο που κινείται».

Εφ. Χουριέτ 18/12/2012
ΠΗΓΗ: tourkikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews