inkomotininews@gmail.com

Ο θησαυρός των αργυρών νομισμάτων Στρύμης στο Μουσείο Κομοτηνής


- Σε έκθεση προς τιμήν του σκαπανέα της Θράκης Γεωργίου Μπακαλάκη

- Θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης στήλης με την προσωπογραφία του

Περιοδική έκθεση διάρκειας έξι μηνών, με ευρήματα από την ανασκαφή του Γεωργίου Μπακαλάκη στη Στρύμη (1957-1959), εγκαινιάζεται  την Κυριακή 13.01.13 και ώρα...
...12:00 στο Μουσείο Κομοτηνής.

Η έκθεση, στην οποία εκτίθενται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο αντικείμενα τόσο από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Κομοτηνής όσο και από τις αποθήκες του Μουσείου, αποτελείται από δυο τμήματα, ένα που αφορά τα ταφικά μνημεία και ένα την πόλη.

Επίσης, εκτίθεται για πρώτη φορά και ο θησαυρός των αργυρών νομισμάτων που βρέθηκε τότε και φυλασσόταν μέχρι σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό για τον ανασκαφέα και την ανασκαφή στα Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν εικονογραφημένο ενημερωτικό τετράπτυχο στα Ελληνικά με όλη τη σχετική πληροφόρηση.

Παράλληλα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης στήλης που φιλοτεχνήθηκε από τη «Φυλακτός – Έργα Τέχνης» σε μάρμαρο, με πρωτοβουλία των μαθητών του Γ. Μπακαλάκη (1906-1991). Η στήλη, διαστάσεων 0,28Χ0,45Χ1,16μ., είναι καμωμένη από Θασίτικο μάρμαρο, και έχει τοποθετηθεί στην αυλή του Μουσείου Κομοτηνής. Τα αποκαλυπτήριά της θα γίνουν από την Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, κόρη του Γ. Μπακαλάκη, για τον οποίο θα μιλήσουν οι Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, και Μιχάλης Τιβέριος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews