inkomotininews@gmail.com

Αρμενικά Κάλαντα Χριστουγέννων (PHOTOS + VIDEOS)

"Σήμερα γιορτή, μεγάλη γιορτή,
προαγγέλουμε τη γέννηση του Χριστού,
σήμερα ήλιος της αγνότητας γεννιέται,
προαγγέλουμε τη γέννηση του Χριστού", είναι τα λόγια από τα κάλαντα των Χριστουγέννων που ακούγονται από τους Αρμένιους στις 6 Ιανουαρίου παραμονή της γιορτής των Χριστουγέννων για αυτούς.

«Σνοραβόρ Νορ Νταρί γεβ σούρπ Τζνούντ», δηλαδή «Ευτυχές το νέο έτος και τα Άγια Χριστούγεννα», είναι η κύρια ευχή τους.

Μέχρι τον 4ο αιώνα...
...όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες γιόρταζαν τη Γέννηση του Χριστού στις 6 Ιανουαρίου. Η Ρωμαιοκαθολική και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία άλλαξαν την ημερομηνία από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου. Η αλλαγή έγινε για να αποτρέψουν τους Χριστιανούς από τον πειρασμό να συμμετέχουν στις ειδωλολατρικές τελετές. Οι Αρμένιοι δεν ακολούθησαν αυτή την αλλαγή, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια ειδωλολατρική τελετή στην Αρμενία.

Τα παλαιότερα χρόνια, την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τη Λειτουργία, ομάδες Αρμένων ψαλτών πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι αναγγέλλοντας με ψαλμούς τη Γέννηση του Χριστού.

Σήμερα το έθιμο συνεχίζεται από τις διάφορες οργανώσεις των παροικιών.

Το ψάρι είναι το παραδοσιακό πιάτο για το βράδυ των Χριστουγέννων.

Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής τήρησαν το έθιμο και φέτος, ψέλνοντας τα κάλαντα στους δρόμους της περιοχής της Δημαρχίας, όπου και το λεγόμενο "Αρμενιό", στον Δήμαρχο Κομοτηνής, στον Περιφερειάρχη και στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, καθώς και στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος όπως κάθε χρόνο τους υποδέχτηκε στην οικία του.







VIDEO: Ευχετήριες δηλώσεις προέδρου αρμενικής κοινότητας 
Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν:




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews