inkomotininews@gmail.com

Αγροτική ανάπτυξη χωρίς τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων (VIDEO)

Ομάδα Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας συστήνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ροδόπης

Με στόχο την ποιοτική στροφή στη Γεωργία

Κάλεσμα σε...
...κάθε ενδιαφερόμενο για τη συγκρότηση Ομάδας Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας, με σκοπό τη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου με τις γνώσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις και τις δράσεις των μελών του, να συνδράμει την προσπάθεια ανάπτυξης και ανάταξης του πρωτογενή τομέα της περιοχής, απευθύνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ροδόπης.

"Προχωράμε σε αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν θέλουμε να είμαστε απλοί θεατές των εξελίξεων αλλά θέλουμε να τις κατευθύνουμε και να τις επιταχύνουμε. Δεν θέλουμε να συμβαίνουν γεγονότα και να διαμορφώνονται καταστάσεις που μας οδηγούν ακόμη από το κακό στο χειρότερο, θέλουμε να κατευθύνουμε εμείς στο βαθμό που μπορούμε το μέλλον μας", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποιείται πως οι παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα, θα στοχεύουν:

• στην ανάδειξη, στήριξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πρωτογενή τομέα της Ροδόπης, και την απομάκρυνση από τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων.

• στην ανάδειξη της αναγκαιότητας, όχι μόνο για ποιοτική στροφή της γεωργίας μας, αλλά κυρίως για τη σωστή διαχείριση των ποιοτικών προϊόντων από όλους τους εμπλεκόμενους.

• στην ισχυροποίηση και αύξηση των ετικετών τοπικών προϊόντων.

• στην προσαρμογή στις εξελίξεις όχι μόνο για παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων με ταυτότητα, αλλά και στη διάθεσή τους.

Όπως τονίζεται ακόμη, οι προσπάθειες του Συλλόγου Γεωπόνων, αρχικά (και ενδεικτικά) θα επικεντρωθούν:

• στην αξιοποίηση του «ιδιαίτερου και διαφορετικού» που έχουν τα προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας του ορεινού όγκου, τα οποία μπορούν να πιστοποιηθούν και να κυκλοφορούν σαν «προϊόντα της ορεινής Ροδόπης».

• στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελαιόλαδου της περιοχής μας που είναι σε μεγάλο ποσοστό αγουρέλαιο. 

• στην ανάδειξη των εξαιρετικών τοπικών οίνων με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

• στην ανάδειξη και αξιοποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών της περιοχής ου εδώ ξεδιπλώνουν τα άριστα χαρακτηριστικά τους και χαρακτηρίζονται ως «τα καλύτερης ποιότητας».

• στα ονομαστά «κεράσια Κομοτηνής» με τις πολλές δυνατότητες μεταποίησης.

• στην ονομαστή «φέτα Ροδόπης».

• στο ζωντάνεμα παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως του σκόρδου, που μπορούν πάνω σε άλλες οργανωτικές βάσεις, όχι μόνο να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και να συμβάλλουν στον περιορισμό των εισαγωγών αμφίβολης ποιότητας.

• στην ανάδειξη των προοπτικών ανάπτυξης του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού στην περιοχή (αξιοποίησης των εκτεταμένων βιοτόπων).

• στην προσπάθεια προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα του συστήματος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων που συντηρεί δεκάδες ενδιάμεσους μεσάζοντες και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες.

"Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων και πρέπει να βρούμε που θέλουμε να πάμε. Η ιστορία έδειξε ότι όταν μια κοινωνία έχει όραμα, θέτει στόχους, και ξέρει που και γιατί θέλει να φτάσει, τότε θα βρει τον τρόπο", τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μπούντας, και συμπληρώνει με έμφαση: "Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ότι κάνουμε από 'δω και πέρα πρέπει να το κάνουμε σωστά. Είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές και καταναλωτικές συνήθειες".

Και εξηγώντας, υπογραμμίζει: "Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η προτίμησή μας στα τοπικά, στα ελληνικά προϊόντα, συνδέεται με τη διατήρηση της θέσης εργασίας του φίλου μας, του αδελφού μας, του πατέρα μας, και τη δημιουργία θέσης εργασίας για το παιδί μας αύριο. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τον αποκλεισμό, τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών και την εκμετάλλευση. Χιλιάδες άνθρωποι σταμάτησαν να ασχολούνται με την παραγωγή γιατί δεν τους στηρίξαμε όταν, όπως και όσο έπρεπε".



Στο video, ο πρόεδρος του συλλόγου γεωπόνων Ροδόπης, Κωνσταντίνος Μπούντας.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews