inkomotininews@gmail.com

Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα στην Κομοτηνή (PHOTOS + VIEDO)


Αγιασμός και παραδοσιακή αρτοκλασία με σταρένια κόλλυβα τελέστηκε και φέτος στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα στην Κομοτηνή, εις μνήμη του Αγίου που εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου, προεξάρχοντος του Τοποτηρητού της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής, Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, κ.κ. Δαμασκηνού και παρουσία πλήθους πιστών.

Την 1η Φεβρουαρίου, αγρότες, και ειδικότερα αμπελουργοί, κάνουν στις αφιερωμένες στον Άγιο εκκλησίες αρτοκλασία με κόλλυβα, καθώς και Αγιασμό ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο για το ράντισμα των χωραφιών και των αμπελώνων. Παλαιότερα...
...σε περιοχές της Ανατολικής Θράκης (Σκόπελος, Πέτρα), πηγαίνανε και λίγα δράμια στάρι στην εκκλησία για να τα ευλογήσει ο παπάς, και γυρίζοντας στο σπίτι τα ρίχνανε μέσα σε άλλο σπόρο.

Ο βίος του Αγίου Τρύφωνος συνοπτικά

Ο Μεγαλομάρτυρας του Χριστού Τρύφων είχε πατρίδα του τη Λάμψακο της Φρυγίας, πόλη της Μικράς Ασίας στα παράλια του Ελλησπόντου.
Οι γονείς του, πτωχοί ευσεβείς, τον ανάθρεψαν σύμφωνα με τη Θεία Διδασκαλία, γι’ αυτό κι απ’ την παιδική του ηλικία είχε αξιωθεί ποικίλων Θείων ενεργειών.
Και μόνο με την επίκληση του ονόματός του, διώκονταν από τους πάσχοντες διάφορες σωματικές ασθένειες και η πονηρή γενεά των δαιμόνων.

Η Ραιδεστός, η Κύζικος, η Κίος, η Νίκαια, ήταν περιοχές με άφθονους αμπελώνες.
Όταν οι αμπελουργοί και κατ’ επέκταση οι λαχανοκηπουροί, με πίστη επικαλούνταν τον Άγιο, έσπευδε σε βοήθειά τους.

Ο Άγιος δέχεται τις ευχές και τις επικλήσεις των πιστών για την προστασία των φυτών από καταστροφές που μπορούν να επιφέρουν μια όψιμη παγωνιά, μια άκαιρη βροχή, ασθένειες, κ.λπ.

Εικονογραφείται ως νέος, κρατώντας ένα κλαδευτήρι. Έχει σημαντικές ανατρεπτικές δυνάμεις κατά των ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δεντροκηπευτικά και στους αγρούς. Εξορκίζει κάμπη, σκώληκα, σκάνθαρο, βρούχο, ακρίδα κ.ά.

Στη λαϊκή συνείδηση η 1η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί το χρονικό ορόσημο της αρχής του κλαδέματος.

Απ’ τη χάρη του Αγίου ευνοήθηκε κι ο Αυτοκράτορας Γορδιανός (244 μ.Χ.) ο οποίος είχε μια κόρη που ξαφνικά αρώστησε (δαιμονίστηκε). Κανείς δεν μπορούσε να τη θεραπεύσει. Σε μια κρίση τοι δαιμόνιο είπε: «κανείς δεν μπορεί να με βγάλει απ’ το σπίτι μου παρά μόνο ο Τρύφων». Ξεχύθηκαν οι άνθρωποι να βρουν τον Άγιο. Τον βρήκαν να βόσκει τις χήνες του. Με την παρουσία του η κόρη θεραπεύτηκε κι ο Γορδιανός θέλησε να τον τιμήσει με αξιώματα και δώρα. Ο Άγιος ωστόσο τα αρνήθηκε ευγενικά και έφυγε. Μετά όμως ο Γορδιανός έγινε σκληρός Δέκιος με αναίσχυντη ψυχή που ευφραινόταν με τις σφαγές και τα μαρτύρια των Χριστιανών. Θερμός λάτρης των ειδώλων, κινήθηκε με φοβερή λύσσα κατά των Χριστιανών. Έτσι, ο Έπαρχός του Ακυλίνος συλλαμβάνει τον Άγιο και τον προτρέπει να θυσιαστεί στα είδωλα. Ο Άγιος αρνείται, ομολογεί την Πίστη του στον μόνο αληθινό Θεό, και μένει πιστός στα τρομερά βασανιστήρια, μέχρι που αποκεφαλίστηκε – το 249 μ.Χ.







Ευχαριστούμε τον Νίκο Αρβανίτη για τις φωτογραφίες και το βίντεο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews