inkomotininews@gmail.com

Πασχαλιάτικο τσουρέκι και Θρακιώτικη φέτα, παρουσίασαν στην Τουρκία μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου


Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, πραγματοποίησε ομάδα έξι μαθητών του του ΓΕΛ Ιάσμου, με συνοδούς τη Διευθύντρια Βάγια Σερέτη και την καθηγήτρια Αγγλικής Σούλα Δασκαλάκη.

Το σχολείο του Ιάσμου συμμετέχει στο πρόγραμμα με τίτλο «Food Technology in Europe», με σχολείο-εταίρο από τη γείτονα, του Δήμου Μπουγιούκ Τσεκμετζέ (τα ελληνικά Άθυρα)...
...το Επαγγελματικό Λύκειο Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Υπηρεσιών της Ανατολίας, ενώ συμμετέχουν επίσης σχολεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Στην Τουρκία το θέμα του προγράμματος ήταν ο άρτος, και οι μαθητές παρουσίασαν τα διαφορετικά είδη ψωμιού στις χώρες τους, τα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού, έθιμα σχετικά με το ψωμί, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των νέων.

Επειδή τα υλικά και ο τρόπος που φτιάχνεται το ψωμί είναι σχεδόν ο ίδιος παντού (δηλαδή με αλεύρι, νερό, μαγιά), οι μαθητές των δύο σχολείων εστίασαν περισσότερο σε χαρακτηριστικά έθιμα που σχετίζονται με το ψωμί, όπως είναι το ψωμί των Χριστουγέννων, δηλαδή το Χριστόψωμο, το ψωμί στους γάμους, και τα δύο είδη ψωμιού που σχετίζονται με το ορθόδοξο Πάσχα: τη φτωχική Λαγάνα με την οποία αρχίζει η νηστεία και πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να είναι απλή και άζυμη, και το πλούσιο ψωμί με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, μυρωδικά, το τσουρέκι δηλαδή, που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας με την Ανάσταση του Χριστού. Τα Ελληνόπουλα από το Ίασμο, παρέθεσαν στους εταίρους τους τσουρέκι, που ήταν προσφορά από τους «Θρακιώτικους φούρνους Λεχούδη».
Ακόμη, η ελληνική ομάδα υπογράμμισε τις διατροφικές προτιμήσεις των νέων που καταναλώνουν το ψωμί σε συνδυασμό με τυρί. Στο διάλειμμα γευσιγνωσίας, ως συνοδευτικό των ιταλικών και πολωνικών τύπων άρτου, παρουσίασαν την ελληνική φέτα Θράκης «Πολύφημος» προσφορά του τυροκομείου «Ίσμαρος Δουκίδη».

Επιπλέον, η ελληνική αποστολή, επισκέφθηκε το εργοστάσιο παρασκευής άρτου «Ιstanbul Metropolitan Municipality», όπου οι μαθητές συμμετέχοντας στην παρασκευή ειδών αρτοσκευασμάτων στις εγκαταστάσεις του Επαγγελματικού Λυκείου Ξενοδοχειακών και Τουριστικών υπηρεσιών της Ανατολίας, έφτιαξαν και απόλαυσαν τις δικές τους πίτσες-λαχματζούν με τυρί και κρέας.

Το ταξίδι των μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου, περιλάμβανε και πολιτιστικές επισκέψεις σε θρησκευτικά μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης (Μπλε Τζαμί, Αγια-Σοφιά, Ιππόδρομο, Τοπ-Καπί), κρουαζιέρα στον Βόσπορο, καθώς και περίπατο στη Γέφυρα του Μπουγιούκ Τσεκμετζέ από την οποία διερχόταν η Εγνατία Οδός μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Σηλύβριας. Η μεγάλη αυτή πέτρινη γέφυρα πήρε τη σημερινή της μορφή στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από τον αρχιτέκτονα Σινάν, την περίοδο 1520-1566.

Το ταξίδι λοιπόν των μαθητών είχε αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα: επικοινώνησαν με μαθητές από άλλες χώρες, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, μαγείρεψαν μαζί, διασκέδασαν όλοι μαζί ξεπερνώντας θρησκευτικές και άλλες πολιτισμικές διαφορές, και ένιωσαν ότι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Στο αποχαιρετιστήριο επίσημο γεύμα τους τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος του Μπουγιούκ Τσεκμετζέ, ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης και ο Διευθυντής του φιλοξενούντος Λυκείου, προσφέροντάς τους δώρα φιλοξενίας.

Από την πλευρά τους, τους προσκάλεσαν να επισκεφτούν το σχολείο τους στον Ίασμο, τον επόμενο Νοέμβριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews