inkomotininews@gmail.com

Τι (πρέπει να) προσέχουμε στις Πασχαλινές αγορές


Μια εβδομάδα πριν το Πασχαλινό τραπέζι, η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο προμηθευόμαστε τα παραδοσιακά Πασχαλινά προϊόντα, προκειμένου να αποφύγουμε αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στην τσέπη μας.

Σύμφωνα με...
...τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Τι πρέπει να προσέχουμε γενικώς

- Αγοράζουμε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

- Αγοράζουμε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

- Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

- Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας

Σφραγίδες – επισήμανση

- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας, και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

- Αν επιλέξουμε κατεψυγμένα, φροντίζουμε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

- Αν αγοράσουμε «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίζουμε δε να τα καθαρίζουμε πολύ καλά.

- Αν προμηθευτούμε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προμηθευόμαστε αποψυγμένα εντόσθια.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν προμηθευόμαστε γαλακτοκομικά προϊόντα

- Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Δεν αγοράζουμε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.

- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα), με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.

- Η κοπή των τυριών σε φέτες πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητάμε να μας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών

Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού), περιλαμβάνουν:

- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,

- την κατηγορία ποιότητας και βάρους,

- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

- Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

- Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζουμε, δεν τα πλένουμε αλλά τα διατηρούμε σε δροσερό χώρο.

- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την προμήθεια αλλαντικών

- Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.

- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.

- Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία, όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

- Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων, μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών

- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό, και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

ΠΗΓΗ: ΕΦΕΤ / Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης (τηλ.: 25310 35222).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews