inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS – PHOTOS) Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον Άγιο Ευγένιο της Νέας Ρωμανίας Θράκης

Άγιο λείψανό του εκτέθηκε σε προσκύνηση – Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Εκατοντάδες πόντιοι και μη, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου εκ Τραπεζούντος, στη Νέα Ρωμανία της Θράκης, στα Πετρωτά του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, όπου...
...τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας εις μνήμη του γενεθλίου του Αγίου του Πόντου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος επίσης, υπό την επιμέλεια της συνδιοργάνωσης του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ και του οικείου Δήμου.

Την τελετή κόσμησε Άγιο λείψανο του Αγίου Ευγενίου που εκτέθηκε σε προσκύνηση, και που απεστάλη από τον Μητροπολίτη Δράμας (όπου και φυλάσσεται) κ.κ. Παύλο,  κατόπιν αιτήματος του Μητροπολίτη Κομοτηνής.

Ομιλία δε, με θέμα «Ο Άγιος Ευγένιος του Πόντου και ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου», πραγματοποίησε ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης


Στη μαγευτική παραλιακή τοποθεσία των Πετρωτών Ροδόπης, ο ποντιακής καταγωγής Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε ως όραμα ζωής την ανέγερση οικισμού «Νέας Ρωμανίας», που θα θύμιζε τα πατρογονικά αλησμόνητα και ποτέ χαμένα μέρη. Αρωγοί στον σκοπό του αυτό ήρθαν πρώτα τα τοπικά ποντιακά Σωματεία, και κατόπιν η Βουλή των Ελλήνων, που με νόμο ίδρυσε τον «Οικισμό Νέας Ρωμανίας», πρώτο κτίσμα του οποίου είναι ο Ι.Ν. του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1995 και αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης Εκκλησίας στον Πόντο.

Τη σημασία της ύπαρξης του Ναού και της Ιδέας της Νέας Ρωμανίας, επισήμαναν άπαντες, υπογραμμίζοντας πως συν τοις άλλοις, μπορούν να συμβάλλουν τα μάλα στην ανάδειξη και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.




VIDEOS
Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων:
"Να αναδειχθεί ο χώρος σε προσκύνημα"


Μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων:
"Έχω πολλά όνειρα για αυτήν την περιοχή"

Γεώργιος Παρχαρίδης, Πρόεδρος
Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:
"Πρέπει να έχει θέση
ο Άγιος Ευγένιος στη Θράκη"

Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρος
Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ:
"Όπως είναι η Παναγία Σουμελά στο
Βέρμιο, να γίνει και ο Άγιος Ευγένιος
της Νέας Ρωμανίας της Θράκης"

Στίχους του Σεφέρη, χρησιμοποίησε
ο Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης:
"Να ξανακάνουμε τόπο μας
τον τόπο μας"


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ










































































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews