inkomotininews@gmail.com

Υπερκαταναλωτική Ευρώπη – Βιώσιμη κατανάλωση

Η οικονομική ανάπτυξη και η εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών εδώ και πολλές δεκαετίες μας έχουν επιτρέψει να απολαμβάνουμε νέες ανέσεις στην καθημερινή μας ζωή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και κατά συνέπεια, για ενέργεια και πόρους. Όμως...
...αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι πολλά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση η εξάντληση των φυσικών πόρων και η απώλεια της βιοποικιλότητας, οφείλονται ακριβώς σε αυτόν τον υπέρμετρο βαθμό με τον οποίον παράγουμε και καταναλώνουμε.

Για να ζουν οι άνθρωποι με βιώσιμο τρόπο, οι φυσικοί πόροι της Γης πρέπει να χρησιμοποιούνται με ρυθμό τέτοιο ώστε να μπορούν να ανανεώνονται. Όμως, η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία ασκεί τεράστιες πιέσεις στον πλανήτη.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ευρώπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη. Εάν ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε όπως οι Ευρωπαίοι, θα χρειάζονταν οι πόροι περισσότερων από δύο πλανητών σαν τη Γη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όλοι.
Οι πολίτες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά καταναλώνουν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος, το ένα τέταρτο του χαρτιού που παράγεται παγκοσμίως, και το 15 % της παγκόσμιας ενέργειας!

Η ποιότητα της ζωής μας, η ευημερία και η οικονομική ανάπτυξη εξαρτώνται από την ικανότητά μας να μάθουμε να ζούμε βάσει των διαθέσιμων πόρων. Πρέπει επομένως, να αλλάξουμε τον τρόπο σχεδιασμού, παραγωγής, χρήσης και διάθεσης των προϊόντων. Για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας ατόμων, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, τοπικών αρχών και εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και της παγκόσμιας κοινότητας.

Πώς μπορούμε υιοθετώντας 10 απλές καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα:

1)Επιλέγουμε προϊόντα χωρίς πολλές συσκευασίες και αγοράζουμε ανταλλακτικά, ώστε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες συσκευασίες όποτε είναι αυτό δυνατό. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και της ενεργειακής κατανάλωσης.

2) Εξοικονομούμε ενέργεια: Σβήνουμε τα φώτα, απενεργοποιούμε τις συσκευές και βγάζουμε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.

3) Σκεφτόμαστε προτού αγοράσουμε: Όταν πετάμε τρόφιμα στα σκουπίδια, σπαταλάμε ενέργεια, πόρους και χρήματα. Αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

4) Ελέγχουμε τις ετικέτες: Μόνο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον, από βαφές μέχρι κατασκηνώσεις (κάμπινγκ), φέρουν το οικολογικό σήμα της Ε.Ε. με το χαρακτηριστικό λογότυπο-λουλούδι. Προτού αγοράσουμε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, συμβουλευόμαστε την ετικέτα Ε.Ε. με την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας που μας πληροφορεί για την ενεργειακή κατανάλωση των συσκευών.

5) Κάνουμε οικολογικές διακοπές: Ολοένα και περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν περισσότερο βιώσιμες λύσεις, είτε μειώνοντας τον αντίκτυπο των τουριστικών καταλυμάτων ή του ταξιδιού, είτε παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να συμβάλουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

6) Επιλέγουμε εποχικά προϊόντα: Αγοράζουμε και καταναλώνουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά, προερχόμενα από ντόπιους παραγωγούς. Έτσι, συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας και των πόρων που απαιτούνται για τη μεταφορά των αγαθών σε μακρινές αποστάσεις ή για την εντατική παραγωγή τους σε θερμοκήπια.

7) Τρώμε λιγότερο κρέας: Η παραγωγή κρέατος προϋποθέτει την κατανάλωση πολύ περισσότερων πόρων, ενώ έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με άλλες πηγές τροφίμων. Επομένως, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος μπορεί να επιφέρει καθοριστική αλλαγή.

8) Χρησιμοποιούμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια: Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν πλέον εταιρείες παραγωγής ενέργειας που μπορούν να προμηθεύσουν την κατοικία ή το γραφείο μας με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αν θέλουμε μάλιστα, μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας ενέργεια, εγκαθιστώντας στο σπίτι μας ανεμογεννήτρια, ηλιακούς συλλέκτες ή φωτοβολταϊκά συστήματα. Πολλές τοπικές αρχές προσφέρουν οικονομικά κίνητρα που ευνοούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρή κλίμακα.

9) Αφήνουμε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιούμε άλλους τρόπους μετακίνησης: Χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο ή περπατώντας, συμβάλλουμε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν οι οδικές μεταφορές.


10) Καταναλώνουμε το νερό με σύνεση: Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, καθώς έτσι χάνεται πολύτιμο πόσιμο νερό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews