inkomotininews@gmail.com

Την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς ο φάκελος που υπέβαλε στη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ με την επωνυμία «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ), δεν έγινε δεκτός, με την αιτιολογία ότι...
...τα περιλαμβανόμενα σε αυτόν τοπογραφικά διαγράμματα φέρουν υπογραφή από τοπογράφο μηχανικό της τεχνολογικής εκπαίδευσης και όχι από διπλωματούχο τοπογράφο μηχανικό των ημεδαπών πολυτεχνικών σχολών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προέβη σε σειρά ενεργειών, και τονίζοντας πως «εν μέσω οικονομικής κρίσης, στερούνται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εργασία, κάτοχοι πτυχίων ιδρυμάτων που έχουν ενταχθεί στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα», ζητά από το Υπουργείο Παιδείας «να ληφθεί μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους ΤΕΙ, το συντομότερο δυνατόν».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη:

«Ο νόμος 4663/1930 προβλέπει ότι δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαταγμάτων έχουν οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί των πολυτεχνικών σχολών της χώρας που δραστηριοποιούνται κατ’ αρχήν σε όλο το εύρος του αντίστοιχου επαγγέλματος, διεξάγοντας όλες τις δυνατές επαγγελματικές πράξεις.

Επίσης, δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι πολιτικοί υπομηχανικοί υπό τους περιορισμούς που θέτει το ΒΔ 769/1972.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τοπογραφίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), είχαν αρχικά ρυθμιστεί με το ΠΔ 318/1994.

Στη συνέχεια αυτά ακυρώθηκαν με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (678/2005), με αποτέλεσμα έκτοτε το ζήτημα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους ΤΕΙ, το συντομότερο δυνατόν.

Επισήμανε μεταξύ άλλων, (α) τις διατάξεις του ν. 1404/1983 και τις διατάξεις του ν. 3794/2009 σύμφωνα με τις οποίες τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του ΠΔ 318/1994 μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την έκδοση σχετικών ΠΔ, δηλαδή με διαδικασία η οποία προϋποθέτει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την Διοίκηση και (β) την πληθώρα των κατόχων πτυχίου ΤΕΙ που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Η Αρχή έχει αναδείξει επανειλημμένα το ζήτημα αυτό σε σειρά ετησίων εκθέσεών της (1999, 2000, 2005, 2006, 2010), χωρίς ωστόσο να υπάρχει εξέλιξη έως σήμερα.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας απάντησε ότι το έτος 2009 είχαν συνταχθεί και προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδια ΠΔ για τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 23 ειδικότητες ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και οι ειδικότητες του ΠΔ 318/1994.

Το ΣτΕ ωστόσο απεφάνθη ότι ορισμένα από τα θέματα που περιλαμβάνονταν στα σχέδια ΠΔ δεν βρίσκουν έρεισμα στην ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η απαιτούμενη διαδικασία.

Επίσης, ενημέρωσε την Αρχή, ότι το ζήτημα μελετάται προς το παρόν από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προκειμένου να διατυπώσουν γνώμη.

Εν όψει της χρονοβόρας αυτής διαδικασίας, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει και πάλι την αναγκαιότητα επίσπευσης των απαιτουμένων διαδικασιών, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης, στερούνται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εργασία, κάτοχοι πτυχίων ιδρυμάτων που έχουν ενταχθεί στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews