inkomotininews@gmail.com

Ψήφισμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) για μείζονα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού

Το ψήφισμα, που απεστάλη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με κοινοποίηση στους Αρχηγούς των Κομμάτων, στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στα ΜΜΕ της χώρας, έχει ως εξής:

Ψήφισμα

Το Έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε στις 3.8.2013 στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ψηφίζει ομόφωνα:

1. Απαιτεί από τους συνταγματικούς θεσμούς της Ελληνικής πολιτείας να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες για την ουσιαστική προώθηση του αιτήματος της Διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

2. Ζητά από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού της Χώρας να εκδηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους για την αναστήλωση, ανάδειξη της ελληνικότητας των μνημείων του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο και την διασφάλιση της επισκεψιμότητας τους ως Μουσείων και ιδιαίτερα για τη ματαίωση της επιχειρούμενης μετατροπής του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί.

3. Από την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων να επαναχορηγήσει άμεσα τις διακοπείσες πενιχρές συντάξεις των υπερηλίκων ανασφάλιστων Ελληνοποντίων νεοπροσφύγων από την τέως Σοβιετική Ένωση.


4. Αποδοκιμάζει το υφιστάμενο επί 50 συνεχή χρόνια οικογενειοκρατικό καθεστώς διοίκησης του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και στηρίζει ανεπιφύλακτα τις σχετικές θεσμικές  πρωτοβουλίες  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας για αλλαγή του Νομικού πλαισίου που διέπει το Ιερό Ίδρυμα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews