inkomotininews@gmail.com

Εορτάζει το Προσκυνητάρι του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή Κολυμβητηρίου Κομοτηνής.

 Το 2003  με συνδρομές και προσωπική εργασία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Εργατικών Κατοικιών Κολυμβητηρίου Κομοτηνής κτίστηκε το Προσκυνητάρι του Αγίου Φανουρίου, μπροστά στις εργατικές κατοικίες της περιοχής του κολυμβητηρίου.
Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται καταμαρτυρεί  την φροντίδα των κατοίκων της περιοχής.
Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.
Ετσι αύριο Δευτέρα παραμονή της εορτής θε τελεστεί παράκληση στο προσκυνητάρι στις οκτώ το βράδυ.
Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται από τη λατρευτική παράδοση ως ο κατ’ εξοχήν άγιος που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση («φανέρωση») οποιουδήποτε χαμένου αντικειμένου, προφανώς από την παρετυμολογική σύνδεση του ονόματός του με τη λέξη «φανερώνω». Συναφής με τη δοξασία αυτή είναι και η παλαιότερη πίστη ότι ο Άγιος Φανούριος «φανερώνει» στις κοπέλες τον άνδρα που θα πάρουν.
Συνηθέστατα, οι γυναίκες όταν χάσουν κάτι, επικαλούνται τη βοήθειά του, τάζοντάς του μια φανουρόπιτα (κέικ με αλεύρι, μαύρες σταφίδες, ζάχαρη, λάδι, ξύσμα πορτοκαλιού κ.ά.) και τη μοιράζουν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μάνας του Αγίου, που σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ήταν αμαρτωλή. Πολλές φανουρόπιτες φτιάχνονται κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου, ως ευχαριστήρια προσφορά προς αυτόν ή ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοηθείας για μελλοντικές απώλειες.













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews