inkomotininews@gmail.com

Κ. Γεροντόπουλος: «Σημαντική ιστορική προσωπικότητα ο Κεμάλ Ατατούρκ»

Πριν λίγες μέρες, ο Βουλευτής ΝΔ Έβρου και Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος...
...απαντώντας σε προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου (http://inkomotini.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4611.html), είχε με νόημα δηλώσει: «Ως Θρακιώτης θέλω να ξεκαθαρίσω πως την Ελληνικότητα της Θράκης κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Όσοι το κάνουν, να ξέρουν πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να τους κόψουν το χέρι…».

Τούτη τη φορά πάντως, έδωσε το χέρι στον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, και από κοινού εγκαινίασαν το ανακαινισμένο «Σπίτι – Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ» στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του σημερινού τουρκικού Προξενείου.

Ο κ. Γεροντόπουλος εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση, και έκοψε μαζί με τον κ. Τσελίκ, μετά από πρόσκληση του δεύτερου, την κορδέλα των εγκαινίων.

Ακολούθησε ξενάγηση στην οικία - μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα και βιβλία για τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.

Κ. Γεροντόπουλος: «Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε σημαντική ιστορική προσωπικότητα»

Στις δηλώσεις του ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε ότι «εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στη φιλία και συνεργασία των λαών της περιοχής, και τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν», ενώ στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τον κ. Ομέρ Τσελίκ στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του ανακαινισμένου Μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καθένα να γνωρίζει και να τιμά την ιστορία του, και να προτρέπει και άλλους να την γνωρίσουν καλύτερα.

Το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, έχει πλέον, και μέσα από τις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης του, μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να έχει άμεση επαφή με τα στιγμιότυπα ζωής και ιστορίας που συνθέτουν την προσωπικότητα του θεμελιωτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Δεν θα πρωτοτυπήσω, ασφαλώς, αν αναφερθώ και σε έναν Έλληνα μεγάλο πολιτικό ηγέτη εκείνης της εποχής, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η ύπαρξη στη Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Μακεδονίας, ενός Μουσείου για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ανοιχτού σε όλο το κοινό, είναι σήμερα δυνατή και για λόγους που σχετίζονται με το όραμα των δύο αυτών ηγετών.

Ελπίζω το Μουσείο, μετά τις εργασίες ανακαίνισης που έχουν γίνει σε ένα ιστορικό κτίριο, να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για την καλύτερη κατανόηση της περιοχής των Βαλκανίων και της μακράς ιστορικής της διαδρομής».

Ο. Τσελίκ: «Φίλες χώρες Τουρκία και Ελλάδα»

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, τονίζοντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και βελτίωση των υποδομών ώστε να διευκολυνθεί και η αύξηση των ανταλλαγών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ανακαινισμένο μουσείο του Κεμάλ θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

«Η Selanik είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, και ευχαριστώντας την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή, πρόσθεσε: «Για το κτίριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews