inkomotininews@gmail.com

Ζημιογόνες οι μισές μεταποιητικές επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας

Το 2008 ανερχόταν στο 17%.

Ζημίες καταγράφουν οι μισές μεταποιητικές επιχειρήσεις  της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με μελέτη του...
...Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, και επί συνόλου 218 επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή, διαπιστώθηκε πως:

- 109 επιχειρήσεις (50%), ήταν κερδοφόρες με κέρδη προ φόρων 137,6 εκ. ευρώ.

- 109 επιχειρήσεις (50%), ήταν ζημιογόνες με σύνολο ζημιών 324,9 εκ. ευρώ.

- Συνολικό αποτέλεσμα δηλαδή, ζημίες ύψους 187,3 εκ. ευρώ.

Τα βασικά συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων, είναι:

- όπως και την περυσινή χρονιά (2011), έτσι κατά το 2012, το 50% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος εξακολουθεί να εργάζεται με ζημίες. Το ποσοστό παραμένει έντονα υψηλό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το ότι το 2008, δηλαδή στην αρχή της κρίσης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 17%.

- το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους έχει πάψει να έχει θετικό πρόσημο από το 2009. Για το 2012 οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν «περιθώριο ζημιών» της τάξης του 5%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω συμπερασμάτων:

- ο Κύκλος Εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε κατά περίπου 200 εκ. το 2012 σε σχέση με το 2011, είναι δηλαδή μειωμένος κατά 5,73%.

- οι Ζημίες αυξήθηκαν την εξεταζόμενη διετία κατά 140%, και από 77,9 εκ. ευρώ, ανήλθαν στα 187,3 εκ. ευρώ.

- οι Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,22%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 5,94%.

Όσον αφορά συμπεράσματα κατά τάξη κύκλου εργασιών:

- τις μεγαλύτερες «αντοχές» από την οικονομική κρίση εμφανίζουν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν Κύκλο Εργασιών από 50 – 200 εκ. ευρώ, όπου απλώς το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι μηδενικό, ενώ,

- τις μεγαλύτερες «πιέσεις» και επιπτώσεις από την οικονομική κρίση δέχονται οι επιχειρήσεις με Κύκλο Εργασιών έως 3 εκ. ευρώ, οι οποίες παρουσιάζουν δείκτη ζημιών ίσο με 94,2%.

- σε ότι αφορά τις υπόλοιπες τρεις τάξεις κύκλου εργασιών (3-5 εκ., 5-10 εκ. και 10 – 50 εκ.), ο δείκτης ζημιών πλέον από μονοψήφιος έχει γίνει διψήφιος, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων από 5 – 10 εκ. ευρώ αγγίζει το 20%.

Όσον αφορά τα κλαδικά αποτελέσματα, ακόμη και ο με παραδοσιακά μεγάλες αντοχές κλάδος των «τροφίμων και των ποτών», παρουσιάζει αύξηση ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2012, αφού πλέον και γι’ αυτόν μία στις τρεις επιχειρήσεις εμφανίζει ζημίες. Για τους άλλους κλάδους οι ζημιογόνες επιχειρήσεις έχουν ως εξής:

- 8 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων από ξύλο.

- 7 στις 10 από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

- 6 στις 10 από τα δομικά και από τον κλάδο της μεταλλουργίας των μεταλλικών προϊόντων.

Οι προτάσεις του ΣΒΒΕ για την αναστροφή της κατάστασης και την επαναφορά των επιχειρήσεων στην κερδοφορία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας:

Κατά την τελευταία δεκαπενταετία η Ελληνική πολιτεία αρνείται να αντιληφθεί τη σημασία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανάπτυξη της χώρας και στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Ειδικά η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, διαχρονικά απετέλεσαν τον δεύτερο βιομηχανικό πόλο της χώρας, ο οποίος διαρκώς φθίνει εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας άσκησης βιομηχανικής πολιτικής. Τα ακόλουθα στοιχεία είναι ενδεικτικά της σημαντικής συνεισφοράς της μεταποίησης στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνολικά για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας:

- Συμβάλλει με 19,6% στο σχηματισμό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ΠΚΜ, ενώ η βιομηχανία στο σύνολο της χώρας συμβάλλει κατά 15,5%. (+ 4,1% πάνω από το ποσοστό της χώρας).

- Πραγματοποιεί άνω του 22% των εξαγωγών της χώρας, αφού ακόμη και τα γεωργικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες ενέχουν οπωσδήποτε κάποιο ποσοστό μεταποίησης.

- Παράγει το 18%, που είναι περίπου 3,5 δις €, της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του συνόλου της μεταποίησης στη χώρα.

- Απασχολεί το 20% των εργαζομένων της μεταποίησης στη χώρα, οι οποίοι, ανέρχονται σε πάνω από 80.000, ενώ, απασχολεί το 19 % του συνόλου των εργαζομένων στην ΠΚΜ περισσότερο κατά 2,4 % από το 16,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας.

- Με την ανεργία να ανέρχεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο 32,9%, στην Κεντρική Μακεδονία στο 30,1%, στην Ήπειρο στο 27,&% και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο 26,9%, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνον η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες του ΒορειοΕλλαδικού Τόξου.

- Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) προτείνει την έμπρακτη ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη διαμόρφωση συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, η οποία απαραίτητα θα πρέπει ν’ αποτελέσει άμεση κυβερνητική προτεραιότητα. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

- να υιοθετηθεί από την Ελλάδα προσαρμοσμένος ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), για συμμετοχή της μεταποίησης κατά τουλάχιστον 20% στην παραγωγή του ΑΕΠ έως το έτος 2020. Για την Ελλάδα προτείνουμε το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 12% από περίπου 9% που είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα, και,

- την άσκηση (έμμεσης) κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής κατά το πρότυπο άλλων χωρών της ΕΕ. Στο πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης πολιτικής προτείνουμε την ενίσχυση ευπαθών, και ταυτόχρονα δυναμικών κλάδων της μεταποίησης, με παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας, στις οποίες είναι χωροθετημένες σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις ή/και ολόκληρες ομάδες μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των γενικότερων προτάσεων του ΣΒΒΕ για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι θέσεις του Συνδέσμου πάγια και διαχρονικά αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο ΣΒΒΕ προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων στο ΒορειοΕλλαδικό Τόξο, καθώς επίσης και μέτρα για την ενίσχυση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας, το οποίο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης της μεταποίησης την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Α. Προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης στο ΒορειοΕλλαδικό Τόξο
- Αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
- Συνεργασία μεταποιητικών επιχειρήσεων και τραπεζικού συστήματος.
- Παροχή εγγυήσεων και προεξόφληση απαιτήσεων για εξαγωγές.
- Θεσμοθέτηση κινήτρων για επενδύσεις στη μεταποίηση.
- Αναθέρμανση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας με σαφείς προοπτικές ανάπτυξης: α) ανάπτυξη διασυνδέσεων του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με την εγχώρια μεταποίηση, και, β) Κλάδος δομικών υλικών - Οικοδομική δραστηριότητα

Β. Προτάσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των μεταποιητικών επιχειρήσεων
- Μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.
- Σχέσεις της βιομηχανίας με τις εγχώριες αλυσίδες λιανεμπορίου.
- Ανάκτηση ενισχύσεων.
- Ενισχύσεις λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε Ακριτικές Περιοχές.
- Εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων με μη ανταποδοτικό κόστος για τη μεταποίηση.
- Σταθερότητα φορολογικού πλαισίου.

- Ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews