inkomotininews@gmail.com

Ηλ. Χαλιγιάννης, πρ. φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης: "Ύστατο χαίρε του κράτους πρόνοιας"

Ως «ύστατο χαίρε του κράτους πρόνοιας», χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη με την πληρωμή ολόκληρης της διαφοράς της συμμετοχής από τους ασθενείς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ροδόπης...
...Ηλίας Χαλιγιάννης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα νέο χαράτσι για τους Έλληνες ασθενείς, που είναι ενταγμένη  σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης κατόπιν εντολής της Τρόϊκας, να προωθηθούν τα γενόσημα φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ Κομοτηνής του κ. Ηλία Χαλιγιάννη, «αν ένα φάρμακο κοστίζει 10 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ έχει θεσπίσει μία τιμή 8 ευρώ την οποία αποζημιώνει, μέχρι στιγμής, πέρα της συμμετοχής του φαρμάκου, το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τα υπόλοιπα δύο ευρώ, το πλήρωνε ο ασθενής στο 50%. Δηλαδή πλήρωνε το 1 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ και το υπόλοιπο 1 ευρώ ο ασθενής - εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά πρωτότυπα φάρμακα, στα οποία κυκλοφορούνε γενόσημα. Πλέον ο ΕΟΠΥΥ απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση να συμβάλλει στο 50% της διαφοράς της τιμής. Οπότε, πέραν της συμμετοχής,  επιβαρύνεται ο ασθενής στο φάρμακο το οποίο είναι πρωτότυπο και υπάρχουν γενόσημα που μπορούν να αντικατασταθούνε με αυτό στο 100% της διαφοράς της τιμής. Επαναλαμβάνω, μόνο για τα φάρμακα που υπάρχουν γενόσημα. Καταλαβαίνετε ότι τη φθηνότερη τιμή την έχουν τα γενόσημα, και αν ο ασθενής επιλέξει το πρωτότυπο φάρμακο, οφείλει να πληρώσει περισσότερο. Αυτό είναι μία γραμμή της Τρόϊκας στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να διεισδύσουνε τουλάχιστον σε ποσοστό 60% στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα», σημείωσε ο κ. Χαλιγιάννης.

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε ένα κράτος με ποσοστό ανεργίας 30% και 37%, το κράτος εμφανίζεται να μην μπορεί να διαχειριστεί τη φαρμακευτική δαπάνη, και από μόνο του…απαλλάσσεται από τις ευθύνες του!».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Έλληνες πολίτες εδώ και χρόνια έπαιρναν τα γενόσημα χωρίς κανένα πρόβλημα. «Όμως ο τρόπος που το  εισήγαγε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θα έλεγα ότι τρομοκράτησε τον κόσμο», τόνισε καταλήγοντας ο κ.Χαλιγιάννης.

Πάντως,τα γενόσημα φάρμακα είναι από ελληνικές εταιρείες και είναι απολύτως ασφαλή.


Μ.Β.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews