inkomotininews@gmail.com

«Η Φυσιοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια»

Πανελλήνια κινητοποίηση Φυσικοθεραπευτών.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις...
...προχώρησαν χθες Παρασκευή 18/10 οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, μετά την απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να μειώσει την προϋπολογισθείσα δαπάνη φυσικοθεραπείας από τα 70 εκ. ευρώ για το έτος 2013 στα 49 εκ ευρώ.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Αθήνα, οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών,  αποφάσισαν ομόφωνα  να διαδηλώσουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 στις 11πμ έξω από το υπουργείο υγείας ενώ είναι αποφασισμένοι εάν δεν δικαιωθούν, να αναστείλλουν τις συμβάσεις με τον E.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι φυσικοθεραπευτές μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να μην γίνει καμιά μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φυσικοθεραπεία, λένε όχι στο clawback (σ.σ. επιστροφή χρημάτων των Φυσικοθεραπευτών αν ξεπεράσουν το 6μηνο του προϋπολογισμού και εδώ είναι που ζητάνε οι ίδιοι τον έλεγχο συναδέλφων τους με υψηλά τιμολόγια. Αν δηλαδή υπάρχουν 19.000 τιμολόγια, θα πληρωθούν μόνο τα …7.000… ).

Για  το Rebate,(σ.σ. δηλαδή ανάλογα με τα τιμολόγια που είχες, θα κάνεις έκπτωση για να πληρωθείς στα σίγουρα…Άσχετα αν ο Φυσικοθεραπευτής έχει δουλέψει για όλα…)

Επίσης, ζητούν άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και πληρωμή των μηνών του 2013,εντός του νόμου.

«Η υπέρβαση των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών ,είναι στο 8μηνο της τάξης του 20 % και με βάση αυτό το ποσοστό αναμέναμε ότι θα μας επιβληθεί το Clawback.Mε τα λογιστικά τρύκ όμως των ειδημόνων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο ετήσιος προϋπολογισμός της φυσικοθεραπείας φτάνει μόλις τα 49 εκ ευρώ. Έτσι με τα νέα δεδομένα καλούμαστε να επιστρέψουμε στο τέλος του έτους σχεδόν το 50% των αμοιβών μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Π.Σ.Φ υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν επίσημα έγγραφα και διαβεβαιώσεις υπουργών που καθόριζαν την δαπάνη φυσικοθεραπείας στα 70 εκ ευρώ, όμως η επίσημη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ότι « ...οι επιστροφές του κάθε παρόχου θα είναι ανάλογες με την υπέρβαση του...φαίνεται ότι ανατρέπεται.

Επι πλέον  οι Φυσικοθεραπευτές ζητάνε την κατάργηση του άρθρου 7, σύμφωνα με το οποίο, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν πίσω τα χρήματα που δαπάνησαν για τις Φυσικοθεραπείες, από το ταμείο τους.

«´Ολα όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας και τον ΕΟΠΥΥ μας δημιουργούν ανασφάλεια για τα οικονομικά μας και αβεβαιότητα για τον μέλλον όχι μόνο του εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας αλλά και της ίδιας της φυσικοθεραπείας  σαν επιστήμης»,  σχολίασε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του περιφερειακού  τμήματος φυσικοθεραπευτών Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης,  υποστηρίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές υγείας και επιμένοντας στο ότι η Φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Φυσικοθεραπευτές έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα εκδικασθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στις 26 και ζητάνε να μην προχωρήσει τίποτα από τις κρατήσεις, μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας.


Μ.Β.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews