inkomotininews@gmail.com

Δράσεις για όλους από το ΚΠΕ Μαρώνειας

Προγραμματισμένες από την Έφη Δούπα.

Έμφαση στα θέματα ενέργειας, στα τοπικά προϊόντα, στους ντόπιους σπόρους, και φυσικά στα ήθη και στα έθιμα του τόπου μας, δίνει τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης...
...(ΚΠΕ) και Δια Βίου Μάθησης, στον Ίμερο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.

Όλες αυτές οι θεματικές θα ξεδιπλωθούν από τον Οκτώβριο έως και το τέλος της χρονιάς, τον Ιούνιο, και έχουν προγραμματιστεί από τη νέα αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου, Έφη Δούπα, σε συνεργασία φυσικά και με τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς στο ΚΠΕ.

Αρχικά η κ. Δούπα στάθηκε σε εκδηλώσεις που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και  οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά εκπαιδευτικούς, σχετικά με  περιβαλλοντικά θέματα. Αυτές οι εκδηλώσεις «έτρεξαν» από τον Σεπτέμβριο και υλοποιήθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ξάνθη.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας του κέντρου έχει αλλάξει εδώ και δύο χρόνια, καθώς  έχει προστεθεί η Δια Βίου μάθηση, μέσω της οποίας μπορούν να γίνονται δράσεις που θα αφορούν πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις, ίσως και δεξιότητες - σ.σ. μια και γίνονται και εργαστήρια – σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Δεν αποκλείεται δε, αυτές οι γνώσεις να αποτελέσουν τα πρώτα εργαλεία για το ξεκίνημα μιας νέας καινοτόμου πρωτοβουλίας ή  και επιχείρησης ακόμα!

Έτσι, η έναρξη της θεματολογίας για τη Δια Βίου Μάθηση, ξεκινά με τα (πολύ αγαπημένα μας) μανιτάρια, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει αναζήτηση μανιταριών, ταυτοποίηση (που ανήκει, σε ποια κατηγορία) και θεωρία από τον Άγγελο Παπαδημητρίου,  οποίος έχει εξαιρετικές γνώσεις για τα μανιτάρια, αλλά  και τον Νίκο Ιακωβίδη, και οι δύο από τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ και το γειτονικό μας νομό της Ξάνθης.

Στη συνέχεια ο Νίκος Σεργιανίδης από τη Ροδόπη θα αναπτύξει εισήγηση σχετική με την ελληνική τρούφα, το πανάκριβο αυτό  μανιτάρι, λέγοντας ότι από τις καλλιέργειες και τις αναζητήσεις με σκύλο (σ.σ. αλλιώς δεν την ανακαλύπτεις, καθώς κρύβει κάτω από τη γη τα…πολύτιμα συστατικά της), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, καλύπτουν μόλις το 10% της ζήτησης, κυρίως για  τις χώρες που φαντάζουν  ως…παράδεισοι για την   προώθηση του προϊόντος, όπως η Κίνα και όχι μόνο!

Αιτήσεις για το σεμινάριο μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του Κέντρου www.kpe.maronias.gr.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες  δράσεις, πέραν του ότι έχει προγραμματισθεί μια εκδρομή με εκπαιδευτικούς στη Σαμοθράκη και συγκεκριμένα στο όρος Σάος τον Απρίλιο, το πρόγραμμα θα κυλήσει με ένα σεμινάριο για την Αυτενέργεια.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, θα επιχειρήσουν οι συμμετέχοντες να κατασκευάσουν ένα Φωτοβολταϊκό και μια Ανεμογεννήτρια. Στη θεματική αυτή θα περιληφθούν και θέματα σχετικά με το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι έχει σχέση με ενέργεια.

Θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο για τα Τοπικά προϊόντα και την προβολή της τοπικής γαστρονομίας, που είναι ένα τεράστιο κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά που θα μπορούσε να συνδεθεί και με τον Τουρισμό. Για το σεμινάριο αυτό θα συνεργασθεί το ΚΠΕ και με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ροδόπης.

Δεν θα μπορούσε να λείψει μια δράση για τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων, με ομιλητή τον Νίκο Δομπάζη από τη Βελανιδιά της Ροδόπης, όπως και τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας σαν αυτό της «Τζαμάλας», η οποία έχει σχέση με την Άνοιξη και την αναγέννηση της Φύσης. Οι δύο αυτές δράσεις θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Άνοιξη.

Τέλος η κ. Δούπα φάνηκε ανοικτή σε προτάσεις από ενεργούς πολίτες που θα ήθελαν λέγοντας τη γνώμη τους και καταθέτοντας την πρότασή τους, θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις θεματικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζέση, αντιμετώπισε το θέμα της γνωριμίας και επανεκκίνησης των παραδοσιακών καλλιεργειών της περιοχής, ειδικά τώρα που καταγράφεται μια μεγάλη στροφή των πολιτών στην γεωργική παραγωγή. Φυσικά  η προσέγγιση αυτών των θεμάτων δεν θα αφορά  μόνο την ιστορική τους διαδρομή, αλλά θα επιχειρηθεί να τεθεί σε μια νέα βάση, παραγωγή, τυποποίηση, σήμα, ποιότητα, καινοτομία, οργάνωση και συντονισμός για την εξεύρεση αγορών για τα προϊόντα. Δεν αποκλείονται συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία μάλιστα την συνόδευσαν  και με πράξεις, όπως ο Γεωπόνος Κώστας Μπούντας, ο επίκουρος καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών Αθανάσιος Μαυρομάτης, η ΕΝΚΑ Ροδόπης και ίσως να ξαναέχουμε κοντά μας - σ.σ. όπως τότε με την προετοιμασία του ΤΣΠ Ροδόπης - τον Δημήτρη Μιχαηλίδη!


Μ.Β.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews