inkomotininews@gmail.com

Συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφιών Αγίου Όρους του Τόμας Μοζίνσκι με την τεχνική του διχρωμικού κόμμεος

Συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του μήνα, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π» της Ξάνθης, από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος» του Πολωνού φωτογράφου Τόμας Μοζίνσκι.

Ο καλλιτέχνης, παρουσιάζει...
...το μεγαλύτερο μέρος των εικόνων του από το Άγιο Όρος με μια τεχνική της φωτογραφίας η οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για την τεχνική του  διχρωμικού κόμμεος, η οποία προσδίδει μια εικαστική διάσταση στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που παραπέμπουν σε ζωγραφικό πίνακα.

Στην έκθεση ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες από τα έξι ταξίδια του δημιουργού στο Άγιο Όρος (2001-2003, 2007-2009), με τους ανοιχτούς χώρους, τη μοναδική θέα, ουρανούς και θάλασσες να κυριαρχούν στα θέματά του.

Η ιδιαιτερότητα του έργου του έγκειται στον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ιερότητα του τόπου, καθώς στήνει τον φακό του με θρησκευτική αισθαντικότητα μπροστά σε τοιχογραφίες, εικόνες, εικονοστάσια, προσκυνητάρια, νάρθηκες και τρούλους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι, όπως λέει και ο ίδιος, δεν παύει να επιστρέφει στον τόπο που φωτογραφίζει – στο Άγιο Όρος στην παρούσα περίπτωση – προσπαθώντας να αποτυπώσει την ουσία του κάθε χώρου, να συλλάβει το νόημα ενός τόπου, που παρά τις συνεχείς αλλαγές, συνεχίζει να υπάρχει στο χρόνο.

Tomasz Mościcki
Ο Τόμας Μοζίνσκι γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου της Βαρσοβίας. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 1980, ενώ είναι ένας από τους λίγους Πολωνούς φωτογράφους που χρησιμοποιεί την τεχνική του διχρωμικού κόμμεος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Πολωνία και στο εξωτερικό, και έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων. Ζει στη Βαρσοβία και εργάζεται ως φωτογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου. 


Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews