inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Πρόκληση και στοίχημα η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη Ροδόπη

Ευρύτατο είναι το πεδίο ανάπτυξης στη Ροδόπη, του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού.

Πλειάδα μνημείων θρησκευτικής αναφοράς...
...αποτελούν ανεκτίμητο ιστορικό και κειμηλιακό πλούτο για τον τόπο, μα και ανταγωνιστικό προφανώς πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών.
Αυτό που χρειάζεται επομένως, είναι η…ζητούμενη εδώ και χρόνια αξιοποίηση και ανάδειξή τους, σε επισταμένη βάση όμως, από ειδήμονες και γνώστες, προκειμένου όντως να αποτελέσουν ικανό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, σε συνδυασμό και με το Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής με τα σπάνια, σπουδαία και ανεκτίμητης αξίας εκθέματα, καθώς και με τον αρχαίο επισκοπικό ναό της Μαξιμιανούπολης

VIDEOS
Ιωάννης Σιδηράς
Εκκλησιαστικός Ιστορικός,
Θεολόγος, Νομικός

Αιχμή του δόρατος μιας τέτοιας διαδικασίας, αναμφίβολα (πρέπει να) είναι, το αποκαλούμενο και «δεύτερο Άγιο Όρος της Θράκης», το Παπίκιο Όρος, που άκμασε από τον 10ο ως και τον 13ο αιώνα.


Την ίδια ώρα, υψηλότατης και σπάνιας, ιστορικής και θρησκευτικής αξίας, χαρακτηρίζεται η παραλιακή ζώνη, της Παλιόχωρας, της Σύναξης και του Αγίου Χαραλάμπους, στη Μαρώνεια, περιοχή που υπήρξε η πρώτη έδρα της Μητρόπολης Μαρωνείας (υπό την τότε Αρχιεπισκοπή Τραϊανουπόλεως), και όπου σώζονται τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες χτισμένες τον 4ο αιώνα

     
Εξέχουσα θέση στον καμβά του θρησκευτικού επισκέψιμου «προϊόντος» της Ροδόπης που μπορεί να ελκύσει με αξιώσεις τουρισμό, κατέχουν οι μεταβυζαντινοί ναοί, όπως είναι ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου αλλά και η Αρμενική Εκκλησία, που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.


Συνάμα, και τα Οθωμανικά τεμένη, με τις περίτεχνες εικαστικές τους παρουσίες, μπορούν να διαδραματίσουν άκρως σημαίνοντα ρόλο, καθώς πρόκειται για μεταβυζαντινά μνημεία που κουβαλούν και αυτά μεγάλη ιστορία.   



Εκ των πραγμάτων λοιπόν ανακύπτει η πρόκληση της οργανωμένης και σοβαρής αξιοποίησης και προβολής των θρησκευτικών μνημείων της Ροδόπης, στο πλαίσιο ενός στοχευμένου τρίπτυχου, που θα περιλαμβάνει την ορεινή περιοχή, τα παράλιά της και την ενδοχώρα της, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα πραγματικά συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία του τόπου.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews