inkomotininews@gmail.com

(VIDEOS) Ξεκινούν και στην Κομοτηνή τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

Άμεσα, πιθανώς και εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου...
...σε 34 Δήμους της χώρας.

Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που θα οργανώσουν και θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, μέσα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης της αρμοδιότητάς τους.Το πρόγραμμα των μαθημάτων, δε, θα περιλαμβάνει και σειρά διαλέξεων και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στην Κομοτηνή, διδάσκουσα θα είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρία Χρύσα Μαυρίδου.

Όπως υπογραμμίζει η κυρία Μαυρίδου, η απόφαση αποτελεί ουσιαστικά το «φιλί της ζωής» της ποντιακής γλώσσας, αφού στο πέρασμα του χρόνου εκλείπουν ολοένα οι γηραιότεροι που τη μιλούν ακόμη και μέσα στα σπίτια. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάιο του 2009, όταν επισήμως τέθηκε το αίτημα προς την ελληνική Πολιτεία από το 5ο επιστημονικό συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο οποίος και συνέστησε και ειδική επιτροπή για την εκπόνηση και έκδοση του εγχειριδίου εκμάθησης των ποντιακών.


Το ενδιαφέρον του κόσμου καταγράφεται ως ιδιαίτερα αυξημένο, και μάλιστα όχι μόνο από ποντίους στην καταγωγή, κάτι που προοιωνίζεται γρήγορη συμπλήρωση των 25 θέσεων που εκτιμάται ότι θα αποτελούν το πρώτο τμήμα, γεγονός που μάλλον θα γεννήσει την ανάγκη και για δημιουργία δεύτερου. Πάντως, ο σχεδιασμός αφορά όχι απλώς την εκμάθηση γραμματικής και συντακτικού, αλλά ουσιαστικά μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου.



Για την επάρκειά τους οι διδάσκοντας σε όλη την Ελλάδα έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντίων Εκπαιδευτικών.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας μίλησε για τις απίστευτες δυσκολίες που είχε αυτή η τεράστια προσπάθεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των μελών του Συνδέσμου να την ολοκληρώσουν.

Ο κ. Αντώνης
Παυλίδης
Ωστόσο πλέον στους ποντιακούς κόλπους επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση με τη στήριξη του προγράμματος από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και ειδικά από τον αρμόδιο για θέματα δια βίου μάθησης Υφυπουργό Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, και όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, «στόχος του σημαντικού αυτού εγχειρήματος δεν είναι μόνο να διδαχθούν οι ενδιαφερόμενοι κάποια γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, αλλά να περάσει στις επόμενες γενιές όλος ο πλούτος των ιδεών και αξιών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Αυτό τον πλούτο τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews