inkomotininews@gmail.com

Ημερίδα για την καλλιέργεια αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών, αύριο στην Κομοτηνή

«Παράδεισος» αυτοφυών τέτοιων φυτών η Ροδόπη.

«Οι προοπτικές καλλιέργειας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη Ροδόπη», και «Η αγροτική επιχειρηματικότητα με τη μορφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», θα είναι το θέματα που θα αναπτυχθούν...
...σε ημερίδα που πρόκειται να διοργανώσει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ροδόπης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης.

Στο πρώτο θέμα εισηγήτρια θα είναι η Προϊσταμένη Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Ελένη Μαλούπα, ενώ στο δεύτερο, ο δημοσιογράφος, συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Στην ημερίδα έχει προσκληθεί και η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, προκειμένου να ενημερώσει για τη δραστηριότητά της, και θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον γεωπόνο κ. Κώστα Παπάζογλου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Ροδόπης (πρώην Νομαρχία), αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.

«Αποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρωτοβουλία της κ. Μαλούπα και του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη για τη διοργάνωση της ημερίδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών σαν έναν ανεκτίμητο θησαυρό, καθώς και το ότι ο τόπος μας έχει παράδοση στην καλλιέργειά τους», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Μπούντας, συμπληρώνοντας πως στόχος της δράσης είναι η «τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, δεδομένου ότι η χώρα μας και η περιοχή μας είναι ένας ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών». Κατά τον κ. Μπούντα η καλλιέργειά τους μπορεί να αποτελέσει «μια δυναμική εναλλακτική παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντων».

Αυτοφυής βοτανικός κήπος η Ροδόπη

Στην Ελλάδα, απαντώνται 6.500 είδη αυτοφυών αρωματικών φυτών, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη!

Τα πιο πολλά μάλιστα βρίσκονται στη Ροδόπη, με αριθμό 3.130!

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι τα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το ένα στα πέντε φύεται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά άλλού στον κόσμο!

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: δίκταμο Κρήτης, μαστιχόδεντρο Χίου, αχίλλεα, σιδερίτης (τσάϊ του βουνού), ρίγανη (στην Ελλάδα παρουσιάζει τριάντα παραλλαγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία), κρόκος Κοζάνης, μέντα.

Από τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας, το 50-60% δεν καλλιεργείται αλλά συλλέγεται, και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί, καθώς έχει καταγραφεί μείωση των φυσικών πόρων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στον αντίποδα αυτών που συλλέγονται, υπάρχουν άνθρωποι που  έχουν επενδύσει στα αρωματικά φυτά, ειδικά μετά την κρίση, ως εναλλακτική καλλιέργεια.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews